България има правителство и парламент, избрани от гражданите, и двете институции трябва да изслушат народа. Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг на дискусията в рамките на инициативата за Граждански диалог на ЕК във Военния клуб в столицата.

Тя призова политическите партии у нас „да загърбят кавгите и да изпълнят своето задължение, което им е вменено с гласуването на всеки един гласоподавател, който ги е избрал да решават проблемите, а не да създават допълнителни”.

„Седнете на масата и намерете общи решения, за да изведете страната си напред. Има едно бъдещо поколение, което очаква това от вас,” призова Рединг.

В същото време тя подчерта, че отговорни за работата на правителството са гражданите – „защото вие го избирате”, аргументира се тя.

„Силната демокрация има нужда от силно правосъдие. Ние ви наблюдаваме, но вие сте тези, които трябва да контролират работата на институциите,” категорична бе Вивиан Рединг.

Тя повтори тезата си, че „демокрацията и олигархията са смъртни врагове” не могат да съществуват заедно.

В дискусията участва и президентът Росен Плевнелиев, който откри събитието. „Гражданите на улицата задават посоката на политиците, а основното задължение на политиците е да чуват,” изтъкна държавният глава в речта си.

„Обществото задаваше въпроса дали „Радка пиратка” не измести „Върви народе възродени”. Вие виждате един възроден народ, който иска обратно своята държава,” посочи още държавният глава. Той изрази благодарност към „тези, които са на улицата, на тези, които са на работа, на тези, които не протестират, но имат мнение”.

„2013 г. е годината на българското гражданско общество. Гражданите излязоха да зададат посоката на политиците, на гражданското общество. Днес основното задължение на политиците е да чуем, нищо повече, да чуем вас, вашия дневен ред, народът е този, който посочва посоката, този, който изисква и очаква,” каза Плевнелиев.

„Няма съмнение, че гражданската енергия в България е изключително активна и силна. Вие дадохте пример затова, че всеки глас е важен,” допълни държавният глава в края на дискусията за бъдещето на Европа.

„Надявам се българските политици, в това число и аз, да не пропуснат историческия шанс и да не произведат историческия срам да не се отвърне на подадената ръка от гражданите - да не се подаде ръка на подадената ръка за промяна. Няма съмнение, че изводът от днешния дебат е, че българите са най-проевропейската нация,” добави Плевнелиев.

„На нас ни пука за Европейския съюз, който е наш дом. Затова трябва да чуем това, което ни казаха от Брюксел. Проблемите на България не са произведени в Брюксел, те са наши проблеми. Българската корупция не е внесена от Брюксел. И нашите доходи са такива, каквито сами произведем,” добави Плевнелиев. Той каза, че силни и богати са държавите, в които има силни институции, а не силни хора.

Дискусията предизвика интерес както вътре в залата, където присъстват представители на граждански организации, така и извън нея – протестното пиене на кафе се премести пред Военния клуб в 40-я ден на недоволство. Около 100 протестиращи ще изчакат края на събитието и ще направят опит за среща с Вивиан Рединг.