Зад обявеното намаляване на цената на електроенергията няма какъвто и да било фундамент. Няма причина това да се случва, освен желанието на управляващите да си купят време във властта, заяви бившият енергиен министър и в момента депутат от ГЕРБ, Делян Добрев, пред "Фокус".

„За съжаление, ефектът от тези действия рано или късно (и по-скоро рано) ще бъде почувствано от всички потребители, защото сметката, която се натрупва в момента, ще бъде платена от всички български граждани с лихвите. Ние предупреждаваме за това от повече от 6 месеца. Хубаво е, че сега всички професионални организации в сектора, дори и политически партии извън управлението са видели опасността, за която ние предупреждаваме. Намаление на цената би била резонна, ако бе свързана с намаляване на разходите в сектора. А ние имаме точно обратното – раздуване на разходите в сектора, включително и с нетипични дейности като финансиране на фалирали предприятия от сметките за ток като „Химко” Враца, „Ремотекс” Раднево и в същото време намаляване на приходите”, обясни Добрев.

По думите му, това намаление на цената на електроенергията няма да има никакво отражение върху сметките за ток. „За месец декември те ще бъдат поносими, тъй като времето е изключително топло. Но при студено време през месеците януари и февруари ще се види, че няма никаква фактическа разлика в сметките за електроенергия. От една страна сметките на хората няма да намалеят, от друга страна тези загуби, които дружествата претърпяват в момента и ги финансират с кредити, които плащат с лихви, ще бъдат платени от всички нас”, каза още Делян Добрев.