Промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения са внесли в парламента група депутати от ДПС, стана ясно от изявление до медиите на един от тях – издателят и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски. Зад текстовете стоят още Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева.

Законопроектът предвижда задължително оповестяване на действителната собственост и на непазарното финансиране на всички печатни и електронни медии, включително и на онлайн изданията.

„Законопроектът ще преустанови и спекулациите на определен кръг медии, финансирани основно от подсъдими лица или чуждестранни грантове, че в България медийната среда е непрозрачна и че собствеността в медиите била неясна”, пише Пеевски в своето обръщение.

Той твърди, че през последните повече от 10 години е бил обект на „фалшиви новини”, докато той е разкривал истината за авторите им и техните зависимости.

„Не може някои медии да се самообявяват за „независими“, на каквито примери сме свидетели днес, когато крият действителния си собственик или се финансират непазарно и обслужват конюнктурните интереси на своите български или чуждестранни финансови благодетели”, категоричен е депутатът.

Той обаче не дава конкретни примери. В издаваните от  него „Монитор”, „Телеграф” и „Политика” често се поместват материали, посветени на т.нар „фабрики за фалшиви новини”, но там се визират предимно медии с ясен и известен собственик или такива, които на видимо място са посочили, че са получили финансиране на свои проекти от международни организации.

Цонев и Хамид са съавтори на Пеевски и в друг скорошен законопроект – за съдбата на активите на фалиралата КТБ, а Кръстева е дългогодишен говорител на ДПС.