Депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви, че се отказва да участва занапред в български бизнеспроекти. В изявление до медиите той обяснява, че го прави, за да запази от унищожаване всеки потенциален свой бизнес партньор, който „би бил нарочен като „свързан с Пеевски”.      

В него той допълва също, че се отказва от по-нататъшно приключване на сделката за закупуването на активите на „Химко“ – Враца.

„През м. януари 2016 г. дружеството „НСН Инвестмънт“ ООД, в което съм мажоритарен собственик, внесе необходимия депозит и участва като кандидат в търга за закупуване на активите на „Химко“ – Враца. Намерението ми бе дружеството купувач да възстанови част от производството на химическия завод и да открие нови работни места в град Враца.

Същевременно необоснованият политически натиск и продължаващата медийна кампания против мен, изострена в последните седмици и отразяваща се изключително негативно както върху дружествата, в които имам участие, така и върху други стопански субекти, с които нямам никаква връзка, ме накараха да се откажа от по-нататъшно приключване на сделката за закупуването на активите на „Химко“ – Враца”, аргументира решението си депутатът от ДПС, който преди дни официално се раздели с дела си в "Булгартабак холдинг".

По думите му е недопустимо в държава-членка на Европейския съюз, чрез натиск и негативни кампании да се унищожава бизнесът, да се злепоставя доброто име на български фирми и да се възпрепятства дейността им.

„Нека политическите ми опоненти и тези, които продължават да злословят срещу мен, бъдат доволни, че са постигнали целта си – аз се отказвам да участвам занапред в български бизнеспроекти, за да запазя от унищожаване всеки потенциален мой бизнес партньор, който би бил нарочен като „свързан с Пеевски”, категоричен е той.

„Надявам се, че това мое решение ще позволи на други инвеститори, достатъчно сериозни, да придобият активите на „Химко” – Враца и да реализират инвестиционна програма за възраждането на предприятието, която да защити по най-добрия начин интересите на северозападния регион, който е един от най-бедните в страната”, се казва още в изявлението на Делян Пеевски.