Бившият енергиен министър Делян Добрев стана петият обвиняем по делото „Белене”.

Според прокуратурата той е продължил да плаща по договора за АЕЦ „Белене” на проектанта на електроцентралата, въпреки че парламентът гласува окончателното спиране на проекта, и така – заради безстопанственост – е нанесъл щети за 4,5 млн. евро на НЕК.

Вчера с обвинение за „Белене” се сдоби и друг бивш министър – Румен Овчаров. Обвинение още от преди изборите има и Петър Димитров, също бивш министър на икономиката (наследил Овчаров по време на Тройната коалиция – б.р.), както и двама бивши шефове на НЕК – Любомир Велков и Мардик Папазян.

За АЕЦ „Белене” е разпитана и енергийният министър в оставка Теменужка Петкова.

Днес Добрев прекара два часа в следствието и заяви пред журналисти, че някой се опитва да го „пришие” към виновните министри Димитров и Овчаров.

По думите на Добрев неговият подпис няма как да стои под предложението за прекратяване на договора с „Парсънс”, защото министърът не подписва и не прекратява такива договори.

„Казах вече, че с моя подпис беше спряна далаверата „Белене”. Някой се опитва да ме пришие към Румен Овчаров и Петър Димитров. Истината е, че аз съм от другата страна на Румен Овчаров и Петър Димитров, защото те инициираха тази злоупотреба на хилядолетието, докато моят подпис стои под предложението за спиране”, заяви Добрев.

Той отказа да коментира има ли издадени фактури към „Парсънс” за тези 11 месеца, в които е бил министър.

Миналия месец, когато името му за първи път беше свързано с това дело, от енергийното министерство обявиха, че реално по времето на Добрев плащания не е имало.Издадени са фактури, по които е платено от наследника му Драгомир Стойнев.

Още обвинения по случая „Белене” се очакват другата седмица.