Попълването на декларациите за гласуване в чужбина вътре в избирателните секции е нарушение на Конституцията и именно то е попречило на ДОСТ да бъде парламентарно представена партия. Тази теза зае председателят на ДОСТ Лютви Местан в студиото на „Тази сутрин”.

„Най-важното за представянето на ДОСТ на изборите е, че получихме резултат 10% над социологическата прогноза от 0,3%. Реалната тежест на ДОСТ е на парламентарно представена партия и ако изборите у нас бяха честни щяхме да се случим парламентарно”, посочи Местан.

Парламентарните избори са се провели и в още едно нарушение на основния закон на България – ограничаване на правото на български граждани да влязат в страната и да гласуват.

Сблъсъците между Патриотите и автобуси с гласоподаватели по границата на 26 март той определи като „ брутален акт на погазване на Конституцията”, а промяната на правилата затова къде и как ще се попълват декларациите е всъщност въвеждане на образователен ценз за грамотност  и отново погазване на Конституцията.

Инициираните от президента Румен Радев изисквания за уседналост според Местан са само, за да спре ДОСТ от участие в следващите избори.

 „ДОСТ ще продължи и ще се случим парламентарно, защото сме обречени да успеем”, категоричен е лидерът на партията.

Междусъседските отношения с Турция Местан посочи като добронамерени към нас и отрече да има каквато и да била намеса на Турция във вътрешните ни работи.

„Намесата на Турция мислех, че е теза на Патриотите, но се оказа и теза на ДПС. Затова те губят подкрепата на избирателите си и се отказват от изначалните цели на партията. Те загубиха статуса си на защитник на правата и свободите на малцинствата и страдат от тежка криза на политическата идентичност”, заяви той.

Лидерът на ДОСТ смята, че има истерия Патриотите да се покажат като такива, за „да участват във властта и да реализират олигархичните си интереси.”

Без Турция е трудно мислима европейската сигурност и борбата с тероризма, а влошаването на отношенията може да има тежки последици, допълни Местан.

Пари от президента на Турция в ДОСТ няма, а партията се финансира от членски внос и доброволни дарения, каза още той. Кампанията за изборите е струвала около 100 хил. лв., а в момента Сметната плата проверява финансирането й.

Участието на Патриотите в управлението според Местан е „сценарии” и така представителите на малцинствата у нас ще се чувстват като по време на възродителния процес. Той изрази възможността един етнически турчин да стане част от кабинета и той да случи като параван, но според него няма кой достоен човек да седне до „такива политически сили”.

„Има данни за опити за намеса на български партии и политици във вътрешните  работи на Турция. Видяхме призиви и от патриотите и ДПС как да се гласува на референдума”, каза още той.

По повод охраната му от НСО той посочи, че вече се охранява за своя сметка.