Половината от дебата по вота на недоверие срещу кабинета беше експертен, а другата половина - ПР говорене и пропаганда. Такава оценка направи пред bTV депутатът от ГЕРБ Веселин Вучков по повод дискусиите в пленарна зала за проблемите в сектор „Сигурност”. Именно върху тях е базирано искането на партията на Борисов за вот с цел сваляне на правителството.

„ГЕРБ не е във властта вече една година – всичко в сектора вече е отговорност само на сегашните управляващи. Решението Пеевски са оглави ДАНС, например, вече дискредитира всеки опит за реформа в ДАНС и МВР. А това е опасно”, посочи Вучков.

Мнението му беше контрирано от червения народен представител Борислав Гуцанов. Той подчерта, че за близо 4 години МВР на ГЕРБ е осъществило 1500 акции, 700 от които неправомерни. „Затова съм съгласен с мнението на Орешарски – този вот си е пълен автогол. Освен това има 37 акции на отряда за борба с тероризъм, което е безпрецедентно”, допълни социалистът.

Според колегата му от ГЕРБ обаче „това са били конкретни решения в конкретни ситуации. Размахват се доклади без да са минали Вътрешна комисия на НС. Всички депутати на БСП ги имат, само ние в комисията не сме ги виждали”.

Вучков и Гуцанов не бяха единодушни и за „вината” по проблема с бежанците. И двамата депутати отправиха обвинение към опозиционната политическа сила в бездействие, влошило кризата с имигрантите.