Законът за културното наследство е лобистки и опасен. За това предупредиха на пресконференция от "Движение България на гражданите" (ДБГ).

В закона се правят поправки в полза на съмнителни колекционери и корпоративни интереси. В същото време 22 хиляди артефакти са изнесени за една година от България, посочиха проф. Велислав Минеков и Людмил Веселинов.

Минеков е призова министъра на културата да спре пътя да грабежа на културни ценности, като добави, че има още само една седмица за предложения по закона. Според него ресорното ведомство е трябвало вече да сезира прокуратурата за "тежките пладнешки грабежи", извършени по времето на ГЕРБ.

Членовете на Изпълнителния съвет на ДБГ са посочили, че над 1 млн. лева са липсите от ремонта на Националната художествена галерия (Царския дворец), ремонтирана, вместо реставрирана. Дограмата била подменена с пластмасова, а дръжките от прозорците с герба на Фердинад се появили на търг в Лондон.

Като особено тежък скандал проф. Минеков определи унищожението на Александровската гробница, „която е в тотален разпад вследствие на далавери с пари”.

Членовете на движението определиха като скандална и т.нар. дупка пред ЦУМ, за която имало установени нарушения и в археологията, и в архитектурата при изнасянето на културните пластове.

Като особено фрапиращи бяха посочени и ремонтите на Сатиричния театър, на оперите и театрите в Русе, Бургас и Стара Загора, както и на Кръстата казарма във Видин.