Хората на Меглена Кунева смятат, че не е дошло времето за преминаването на Реформаторския блок в единна партия с общ лидер.

Ръководството на „Движение на България на гражданите“ търси път за бъдещата коалиционна политика на заседание на политическата партия в Бургас и не отрече проблемите, съобщи кореспондентът на bTV в морския град.

От няколко седмици са видими търканията вътре в дясното обединение - ДБГ и СДС по редица въпроси имат разминавания с ДСБ, НПСД и БНЗС. Така съпартийците на Меглена Кунева не получиха областен управител на София (постът отиде при Веселин Пенев от НПСД) и се оплакаха, че редица назначения не са обсъдени с тях.

В същото време, конгресът на реформаторите и изборът на единен председател се бавят, като някои наблюдатели открито обвиняват за това именно ДБГ и СДС.

„Създаването на единна партия вероятно ще намали подкрепата ни до твърдо ядро и ще изгубим една значителна част от периферията си. А това, че сме различни според мен е нашият голям позитив.“, посочи съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

Според бившия просветен министър Даниел Вълчев, рано или късно ще има лидер на РБ, но той трябва да отговаря на следните условия - да има предвидимо поведение и внимателно изградено чувство за баланс.

Той добави, че движението не е против провеждането на съюзен конгрес, но по правила - да е ясно колко души, как се избират, какъв е дневният ред и какъв е срокът за предложенията.

Относно изявленията на Радан Кънев, ДБГ са категорични, че политиката се основава на компромиси.

„По-добре е да направиш навреме компромис, защото не искам да припомням какви приказки бяха как Бойко Борисов е такъв и онакъв, а сега някак си сме вътре. Не искам да казвам, че агентите на Държавна сигурност били такива и онакива, пък сега една от партиите е оглавена от такъв в коалицията.“, каза Даниел Вълчев.

По време на форума в Бургас стана ясно, че ДБГ предлага на партньорите си в Реформаторския блок "пътна карта" за развитие и укрепване на блока. Като част от нея е в най-скоро време да се възстанови работата на Изпълнителния съвет на блока, така както е записано в учредителното споразумение.