Движение „България на гражданите” не смята че Реформаторският блок е "провален" или "изчерпан", а напротив – че проектът има бъдеще. На брифинг на партията на Меглена Кунева заявиха, че подписването на нов документ в рамките на управляващото мнозинство ще покаже на избирателите ясния ангажимент на правителството за реформи.

От ДБГ подчертаха, че напускането от страна на ДСБ не е съгласувано с останалите от Реформаторския блок и затова всички останали пет партии се обединяват около нуждата от подписване на приложение към коалиционното споразумение. Според тях, по този начин ГЕРБ и РБ ще поемат ясни ангажименти и конкретни срокове за тяхното изпълнение.

Като такива те определят - противодействие на корупцията и съдебна реформа, образование, здравеопазване, енергетика, административна реформа и електронно управление, икономика и публични финанси, външна политика и отбрана, изборно законодателство.

В меморандума са поети 40 конкретни ангажимента с конкретни срокове. ДБГ възнамеряват да инициират обща среща през месец април между ГЕРБ и РБ, на което да бъде направен публичен отчет на изпълнението на залегналите в меморандума точки.