Партия „България без цензура” е представлявала опит на собственика на КТБ Цветан Василев да създаде алтернатива на ГЕРБ и да се освободи от натиска на депутата от ДПС Делян Пеевски. Това заяви дъщерята на банкера Радосвета Василева в пространно онлайн интервю за относително слабо известния ютуб канал „Най-добрите”.

„Баща ми е търсил различни решение, беше изключително разочарован от управлението на ГЕРБ, в един момент и г-н Пеевски започна да го рекетира. Можете да видите най-ясно каква е била целта на ББЦ като погледнете изказванията на г-н Бареков през април и май 2014 г. – двете партиите, срещу които най-много говори, са ГЕРБ и ДПС”, подчерта тя.

По думите й Цветан Василев е подкрепил проекта „най-вече с идеи”, а финансирането дошло с „един бонус на г-н Бареков от ТВ7, за който баща ми е съдействал”. В обвинителния акт по делото за фалита на КТБ банката е свързвана с ББЦ, като в резюмето за медиите бяха посочени конкретни траншове към лидера й.

„За г-н Пеевски не бих казала, че отношенията им са били приятелски, никога не е бил в приятелския кръг на баща ми – приятел е човек, с който прекарваш свободното си време, споделяш някакви неща. Баща ми е предприемач, той е видял в Пеевски човек с идеи, с бизнес проекти”, твърди Василева, която припомни твърдението на баща си, че атаките срещу КТБ са се засилили, след като неуспелият председател на ДАНС не е получил безвъзмездно ценни активи на банката.

„Първите по-сериозни атаки срещу КТБ дойдоха през 2009-2010 г. Баща ми през онези години си мислеше, че по-лошо от управлението на премиера Борисов няма как да бъде. Тогава имаше непрекъснати заплахи, закани и много интересна игра с доноси. Изкова се една теза (…) това е въпросната мантра за държавните пари в КТБ. В КТБ никога не е имало държавни пари – не се прави простата разлика между пари от бюджета и пари на дружества с държавно участие. Интересен въпрос е къде са парите от бюджета, в какви банки. Парите на дружествата с държавно участие са били привлечени след конкурси”, коментира Радосвета Василева.

Тя посочи, че в този период по публикации на „Капитал” и „Дневник” е бил съставен сигнал в ЕК срещу КТБ и последвалата проверка е приключила без открити нарушения. Дъщерята на банкера твърди, че баща й е бил редовно обвиняван за „неща, които е напълно неспособен да извърши”, като дава пример със сигнал до Атлантическия съвет на САЩ, че баща й планира убийството на бизнесмена и съиздател на „Капитал” и „Дневник” Иво Прокопиев.

В същото време обаче тя твърди, че виенската полиция е открила „интересни неща” по подаден от семейството сигнал за планирано покушение срещу Цветан Василев. В интервюто има и сериозни критики към работата на прокуратурата, чийто клиент е и самата Василева, според нея - заради опитите да покаже истината за краха на банката.

И, все пак, кой има интерес от срутването на КТБ? „За мен интересът е най-вече икономически, ако гледаме от гледна точка на теория на конспирацията, може да намерим и политически интерес. Никой от политиците няма интерес от силен национален капитал – той не може да бъде подчинен лесно”.

Цветан Василев: Спрете делото

Основният подсъдим по делото за КТБ Цветан Василев призова съда да спре процеса за фалита на банката и да го върне на прокуратурата. Със свои мотиви към това искане се присъединиха и останалите подсъдими. 

В писмото си Василев обяснява, че нито една стотинка от споменатите в обвинението, кредити не е попаднала незаслужено в нечия каса или банкова сметка от, цитирам: "така наречената организирана престъпна група".

Той пише още, че и според него има организирана престъпна група, но тя е организирала фалита на банката.

Съдът ще излезе с решение в края на март на следващото заседание.

"Ще дойде времето, когато ще разберете къде са 4 милиарда. Тези 4 милиарда сега са по джобовете на някои хора, които разпарчетосаха активите, които бяха контролирани от КТБ. визирам "Виваком", визирам "Рубин-Плевен", който се оказа в джобовете на хора, близки до премиера и "Техномаркет", който Делян Пеевски бързо го прибра", коментира пред bTV адв. Константин Симеонов.