Държавата ощетява публичните учебни заведения чрез финансирането на частните. Така Валентина Богданова, депутат от БСП, коментира пред bTV приетия в края на миналата седмица закон, според който частните училища и детски градини ще получават държавни субсидии.

„Ние трябва първо да си свършим ангажимента към малките, масовите училища, а след това да се мисли за тези за богатите. Това се оказва реално държавна помощ за богатите за сметка на училищата, към които държавата има ангажименти. С тази мярка не осигуряваме равен достъп до образование, иначе никой не оспорва правото на родителите да изберат частно училище”, добави още Богданова.

Тезата й не беше споделена от представителя на мнозинството в НС - Снежана Дукова. Депутатът от ГЕРБ обясни новата мярка като „насърчаване на образованието, както е записано в конституцията”.

„На фона на над 3000 училища в България, 140 са частни, 51 са детските градини, това е капка в морето. Бюджетът е по рамката „парите следват ученика”. Франция, Австрия, Холандия, Швеция, Испания, Великобритания – цяла Европа финансира изцяло частните училища. Т.е. ние живеем в общност, в която се сменя алгоритъмът на образованието. Затова разбирането на левицата е закостеняло”, каза още Дукова.

Тя допълни, че не всички частни училища ще се възползват от тази мярка, защото „това ги задължава да спазват стандарти и ще бъдат контролирани от държавните институции”. Депутатът обаче не уточни дали думите й трябва да бъдат тълкувани, че към момента няма публичен контрол върху функционирането на тези учебни заведения.