Подготвят се промени в Закона за тютюна, които основно ще засегнат договорните отношения с фирмите изкупвачи. Това коментира пред журналисти в Берлин днес министърът на земеделието и храните Димитър Греков по повод обявените ефективни стачни действия на тютюнопроизводители в гоцеделчевско. Греков е в германската столица за откриването на българския щанд на 79-ото Международно изложение за селско стопанство и хранителни продукти "Зелена седмица", пише БТА.

Държавата трябва да определи фирмите, които ще изкупуват тютюн в страната, предвиждат промените. На трето място трябва ясна и точна картина на тютюнопроизводството и да се знае колко точно държавни субсидии отиват при производителите, отбеляза земеделският министър. Подготвя се и законодателна промяна, изискваща задължително наличието на експерти, които да определят качеството на тютюна и това да е от полза на двете страни, коментира Греков.

По думите му факт е, че кампанията по изкупуването на тютюна закъснява. В Гоцеделчевския регион, където днес стачкуват например е изкупен едва 5% от тютюна, а с всеки изминал ден качеството му се влошава. Греков призова за по-бързи темпове на кампанията и освобождаване на тютюна от складовете.

Държавата не може пряко да се меси в определяне на цени и по-високи стойности на стоката, припомни още земеделският министър. Той подчерта, че тютюнът, произведен у нас, е с много високи качества, но този от съседна Македония, Турция и Италия есъщо с добро качество.

Българските производители обаче винаги са били коректни и тази коректност трябва да им се върне и от страна на изкупвачите на тютюн, призова министър Греков.