За нашето министерство е важна съдбата на всеки един миньор, те са наши колеги, но има важна особеност - става въпрос за взаимоотношения в една частна фирма, за взаимоотношения между работодател и работници. Това подчерта енергийният министър Теменужка Петкова по повод протестите за заплати в рудник „Бабино”.

„Има искания министерството да предостави специални средства - подобна възможност няма как да стане. Държавата няма как да се намеси в една такава ситуация”, категорична бе Петкова пред комисията по енергетика в парламента. Тя хвърли вината за сегашното положение върху правителството на Тройната коалиция, защото е позволило промяна в концесионния договор.

През февруари 2005 г. 100% държавното предприятие получава концесия 35 г. „В договора за предоставяне на концесия има една много важна клауза, от която става ясно, че този договор за концесия ще влезе в сила само тогава, когато се промени собствеността в капитала на мини „Бобов дол“, тоест дружеството да бъде приватизирано или с него се извърши друга сделка“, обясни Теменужка Петкова.

По думите й през 2007 се взима друго решение на правителството, с което се дава право на мини „Бобов дол“ да прехвърли правата си по договора за концесия на частната компания „Ураново“, по-късно преименувала се на „Открит въгледобив Бобов дол“.

„За мен е загадка и може би трябва да бъде обект на друг преглед и анализ е как така без договора от 2005 г. да е влязъл в сила и да са настъпили обстоятелствата, които са задължително условие за влизане в сила на договора, е прехвърлена концесията“, коментира министърът.

В резултат концесионни такси не са плащани, а държавата към момента си търси 560 000 лв.

Социалният министър Зорница Русинова заяви, че до момента има направени 6 проверки в предприятието от началото на годината със съставени 8 акта за нарушения, има подадени уведомления и за съкращаване на работници в агенцията по заетостта. Тя заяви,че за се заели с намиране на възможности за реализация на оставащите без работа работници, основно при тези с квалификации и умения.

По думите й има над 300 свободни работни места и в рамките на следващия месец посредници ще разговарят с всеки един от тях по тази тема. Проверки са направени и по време на стачката, като работодателят не е изпълнил част от предписанията.