Нямаме качествен проблем в коалицията, заяви Даниел Вълчев от Движение България за гражданите (ДБГ) в предаването „Лице в лице“ по bTV.

По думите му в последните 15-ина дни „колегите от ГЕРБ имаха няколко публични неблагополучия“ – неуместното издигане на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН; издигането на Цецка Цачева за кандидат-президент след шестмесечно чакане – кандидатура, за която гостът каза: „Не знам до колко е вдъхновяваща“; едномесечна „напълно ненужна“ ваканция на парламента; нерегистрирането на ГЕРБ на последвалото извънредно заседание на парламента.

С ултиматума си към десните „премиерът, понеже е много интуитивен, общо взето затвори всички тези теми и ги хвърли в друга посока – измести фокуса, направи го умело“, каза Вълчев.

„Във всеки случай нямаме качествен проблем в отношенията с партньорите в управляващата коалиция“, добави той.

По думите му „в Министерския съвет няма някакъв проблем – хората си вършат работата и оценката е по-скоро добра. Проблем са отношенията в Народното събрание, които са политически, затова трябва да е ясно какво правим, когато имаме противоречия“.

В отношенията в една управляваща коалиция има определени формализирани връзки, които е хубаво да е ясно как вървят. Когато трябва да вземаме важно решение, трябва да се договорим вътрешно. През последните месеци това не се случва добре. Причината е във всички ни, каза гостът и припомни желанието за подписване на коалиционен меморандум, което се е размило.

В колегите от ГЕРБ има напрежение, защото РБ явно наистина има голямо участие в изпълнителната власт, а не винаги подкрепя решенията на партията. Човек, когато участва в управлението, не участва от свое име, а от името на група избиратели. Това което от ДБГ казваме днес е, че президентските избори, като всеки избор, мерят не само личната популярност на кандидатите, но и тенденциите в обществото. Затова, ако РБ има има чувствително по-нисък от предишните избори, е правилно, честно и коректно към избирателите и партньорите да се изтеглим. Но и да изтеглим и министрите си от властта, а не като някои, които напуснаха управлението, но министърът стои, каза той, визирайки ДСБ.

Вижте целия разговор във видеото: