Подкрепеният от БСП кандидат-президент ген.Румен Радев ще се окаже в международна изолация като стопанин на „Дондуков” 2, защото е заел руската позиция, че в Крим е нарушено международното право, но трябва да се съобразяваме с реалностите. Това каза в студиото на „Лице в лице” външният министър Даниел Митов.

„С тази позиция той срути цялата система на международните отношения и така даде аванс на политиката на силата”, подчерта той и заяви, че точно с такъв тип отношение са започвали световните войни.

По думите му интересът на България по отношение на санкциите срещу Русия е да защитаваме международното право, тъй като то пази малките държави от посегателствата на големите. „Ами ако някой реши да си забие флага в някой български регион и реши да организира референдум там?”, запита външният ни министър.

„Ако г-н Радев изяви такава позиция на среща на държавни ръководители, следващият етап е пълна изолация на България. Никой няма да иска да се вижда с него, ще ходи на лов в Централна Азия, ще бракониерства там”, коментира Даниел Митов с явна препратка към относително скромния брой външнополитически изяви на Георги Първанов на запад от границите на страната.

Министърът подчерта, че не може да се прави паралел между Крим и Косово: „В Косово имаше етническо прочистване, каквото в Крим никога не е имало. Създаването на Косово като независима държава стана с участието на цялата международна общност, тук идва една държава и си взема територия”. Митов подчерта, че в ООН анексията на Крим е била осъдена и несъгласие с тази резолюция са изявили само страни като КНДР, Беларус и Венецуела.

Външният министър беше категоричен, че ген. Радев не е независим кандидат: „Ако беше нещо различно, нямаше да му назначат политически надзирател в лицето на Илияна Йотова, свързана с Румен Овчаров и големите шлемове”.

Митов призова да се гласува на балотажа за Цецка Цачева, която също се обяви за падане на санкциите срещу Русия. Той коментира, че вероятно тя е преосмислила позицията си.