Русия струпва въоръжение по черноморския бряг, което е дебалансиране. НАТО е длъжно да компенсира и да защити своите членове чрез учения. Това каза в Министерския съвет външният министър Даниел Митов по темата за общи действия с Турция и Румъния в Черно море.

Той и колегата му от военното министерство Николай Ненчев подчертаха, че страната ни не е поемала никакви ангажименти в посока създаване на флотилия.

„На НАТО, както и на нас, по никакъв начин не ни трябва военна конфронтация”, подчерта Митов.

„Румънският” ни батальон ще е базиран у нас

В Румъния ще има един батальон български военни до 400 души. Те ще участват в тренировки и учения. Батальонът ще бъде разположен у нас и ще ходи на учения, когато има учения.

Това каза Николай Ненчев във връзка с решението за създаване на такова формирование под егидата на НАТО.

Ясно е какво ще говорят във Варшава

„На заседание на Министерски съвет бяха одобрени рамковите позиции, които ще бъдат застъпени и изразени по време на срещата във Варшава. Очакванията ни са свързани с по-добрата координация на съюзниците в Алианса, с по-тясно сътрудничество с ЕС, с адаптацията на НАТО в силно променената среда за сигурност“, заяви министър Ненчев.

Той обясни, че заедно с външния министър Даниел Митов са запознали останалите министри с всяка една точка от националната позиция на България по отделно и са получили тяхното одобрение, както и това на министър-председателя.