„Когато БСП иска вот на недоверие заради външната ни политика аз съм спокоен, защото знам, че вървим в правилната посока”, каза външният министър Даниел Митов в предаването „Лице в лице”.

„Този вот се върти предимно около създадената изкуствена драма за избор на генерален секретар на ООН”, смята Митов. По думите му скандалът Ирина Бокова – Кристалина Георгиева в никакъв случай не е провал, защото никой не е обещавал нищо на страната ни.

„Избирането на Ирина Бокова беше невъзможно. Когато българското правителство знае, че ще е такъв резултатът, единият вариант е да оставим Бокова да се провали, а другият – да се игре за победа”, категоричен е Митов.

Той добави, че няма за какво да съжалява и няма за какво да се извинява на опозицията. „За какво да се извиним? На кого? На БСП? Те имат ли нещо, което могат да направят по-добре или могли ли са те да изиграят ситуацията по-добре?”, попита външният министър.

По повод обвиненията на опозицията, че правителството има две външни политики, Даниел Митов заяви, че това не е така. „Политиката е ясна – в Европа има единен, ясен консенсус за това какво са санкциите срещу Русия. Това е инструмент за промяна на поведението”, категоричен е Митов.

По думите му санкциите наложени от ЕС срещу Русия заради анексирането на Крим са много важни, защото гарантират спазването на международния правов ред. „Ние смятахме, че след Втората световна война този проблем е решен и се движим по ясни правила. Ако позволим да няма последствия, това означава, че никой вече не е сигурен”, смята Митов.

По думите на външния министър в страната ни има сили, които дърпат България обратно към Русия. Той определи това като национално предателство.

„При всички положения България, нейната външна политика и външен интерес е да бъде част от Европа. България трябва да е част от просветената част на Европа”, категоричен е Митов.

„България трябва да е част от просветена Европа и докато аз съм министър на външните работи, това ще бъде”, категоричен е той.

Ще се превърне ли България в буферна зона за бежанци?

„Никой няма намерения страната да се превръща в буфер за бежанци”, категоричен е Даниел Митов по повод обвиненията на опозицията. По думите му това са фантазии.

Ние няма да позволим България да се превърне в буферна зона. Това е в главите на хора, които в момента се чудят как да правят кампания, защото нямат каузи. Нямат дори истина, за която могат да се хванат и да я развият”, категоричен е външният министър.

Той добави, че „Дъблинското споразумение”, по което могат да ни бъдат върнати близо 30 хил. бежанци, е остаряло и може да бъде ревизирано и дори отменено.

„Концепцията, че Европейския съюз трябва да се приема като едно цяло, чийто външни граници трябва да се охраняват от всички е концепция, която тръгна от България. Беше даден и старт на охрана на тези граници. Това е огромно усилие и промяна на концептуалните нагласи в ЕС”, смята Митов.