„Абсолютно безобразие”. Така външният ни министър Даниел Митов коментира в интервю за „Тази събота" гражданските акции по залавянето на бежанци и връзването на ръцете им със свински опашки.

Според министър Митов подобен тип отношение няма място в една цивилизована европейска държава, каквато е България.

Митов смята, че България охранява добре външната граница на Европейския съюз и трафикантите си дават сметка за това. В същото време държавата ни не толерира нехуманно отношение към бежанците. Самоуправството се преследва, то е противозаконно и не може да бъде толерирано, коментира външният министър.

По повод критиките на вицепрезидента Маргарита Попова, че външното ни министерство не е реагирало на скандални думи на турски политици по време на учредителното събрание на партията на Лютви Местан ДОСТ в София Митов заяви, че е разочарован от Попова, защото е влязла неподготвена в този разговор. Той посъветва турските политици да погледнат собствената си държава, която има големи проблеми с защитата на човешките права и свободата на словото.

Външният министър отрече тезата, че неговото ведомство саботира кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

Даниел Митов стана баща на 8 април – съпругата му Мелани роди момиченце – Лара. Да си баща е изключително усещан, сподели Митов. Бебето не е кръстено на никога – търсено е име, които „работещо” и в България, и във Великобритания, откъдето е съпругата на министъра.