България остро осъжда самоубийствения терористичен акт, извършен днес преди обяд в Истанбул, довел до смъртта на петима и раняването на около 20 граждани, включително чужденци, се казва в изявление на министъра на външните работи Даниел Митов.

С тъга и възмущение следим днешните трагични събития в най-известната и оживена част от центъра на Истанбул. Само шест дни след кървавата атака в столицата Анкара, отнела 37 живота, в съседна, приятелска и съюзническа Република Турция, отново се дават невинни жертви на терора, посочва Митов.

Изразяваме най-искрени съболезнования на близките на загиналите и пожелаваме успешно възстановяване на ранените, допълва той.

България е съпричастна с усилията на компетентните органи на Република Турция за скорошното разкриване на поръчителите на атентата, заявява още външният министър.

Междувременно премиерът Бойко Борисов изпрати телеграма до своя турски колега Ахмет Давутоглу във връзка с терористичния акт в центъра на Истанбул.

Министър-председателят поднася съболезнованията си към близките и семействата на загиналите и отправя пожелания за бързо възстановяване на ранените, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Правителството на Република България остро осъжда поредната кървава атака, извършена само шест дни след жестокия терористичен акт в столицата на съседна Турция – Анкара, довел до 37 жертви“, пише в телеграмата си министър-председателят.

„В настоящата тежка обстановка на насилие, заливащо приятелска Турция – съюзник в НАТО, най-категорично изразяваме нашата съпричастност с болката и подкрепа за усилията на страната в борбата срещу тероризма“, допълва премиерът Борисов