Ходенето навън и обясняването как се купуват избори в България е „лека работа” срещу репутацията на държавата, заяви президентът Росен Плевнелиев в коментар на предстоящите парламентарни избори догодина.

Прагматичен по политически образ, държавният глава призова към откриване на отговори на спорните въпроси в собствения „двор”.

„Брюксел няма да ни реши проблема. Не е честно и да го изнасяме в Брюксел. Отговорната позиция към българските граждани е – ако има проблеми, те да са на масата, чакам решение”, каза държавният глава, преповтаряйки основната нотка от мнението на премиера по темата. Преди месец, провокиран от въпрос на Мая Манолова (Коалиция за България) Бойко Борисов използва популярен футболен термин и се опита да обясни на опозицията, че има „елементарен "феър плей" в тази игра, наречена избори”.

След вота „2 в 1” лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че ще покаже в ЕС как последните избори в България са преминали под знака на нарушения и измами и се зарече да направи всичко възможно картината да не се повтаря на парламентарните догодина. Бившият премиер обеща още да „прожектира” пред Европарламента документален филм, който показва начините на манипулация на вота.

„Като президент в рамките на политическите консултации, които проведох в началото на годината, аз се фокусирах и върху темата как да направим наистина честни, почтени и демократични избори”, продължи Плевнелиев и обеща изборното законодателство да мине през Консултативния съвет за национална сигурност след лятото.

Основал се на прозрачността, която вече се превърна в неизменна част от мненията му, президентът призова всички партии „да бъдат така добри да сложат собствените си идеи на масата - как през 2013 г. можем да произведем едни честни и почтени избори”.

Макар че в ГЕРБ от дълго време се дърпат от промяна в изборното законодателство, темата стана изключително актуална с искането на ДПС агитациите да се водят на език, различен от българския. Идеята веднага бе остро отхвърлена както от управляващите, така и от други партии.