Осем правила в политиката очерта президентът Росен Плевнелиев пред студенти в Харвард, в предпоследния ден от посещението му в САЩ. Държавният глава изнесе лекция в престижния Harvard Kennedy School на тема "Пътища на развитие в Югоизточна Европа: българската перспектива".

"Необходимо е да имаш приоритети, да имаш ценности, да създаваш доверие, да търсиш консенсус, да не обещаваш всичко, а само това, което можеш да изпълниш, да търсиш дългосрочност на целите, да имаш свои инициативи и да приемаш инвестициите на обществените средства не като цел, а като инструмент", каза Плевнелиев.

По думите му, основните проблеми, свързани с преодоляването на икономическата криза, трябва да се решават на национално равнище. Отпускането на допълнителни финансови ресурси все по-често се оказва неработещо решение, смята президентът.

Държавният глава открои страната ни като стабилен партньор и добър съсед в региона. Плевнелиев припомни, че България е и една от малкото държави в Европа, чийто кредитен рейтинг е повишен в условия на криза.

По думите му, в тази ситуация най-важно е страната ни да намери стратегически партньори.

"Инвеститорите няма да дойдат заради един човек”

"Ще се установят в България заради наличието на работещи институции", каза президентът.

Като стъпка за привличане на инвеститори и за подобряване на бизнес средата той посочи промените в Закона за насърчаване на инвестициите, работата по електронното правителство, както и административната реформа, която е в ход.

Той открои и основните акценти в дългосрочната програма "България 2020", както и концепцията за бъдещия "София тех парк".

"Иновации и туризъм"

С това, според президента, България трябва да бъде популярна. Образованието, науката и технологиите трябва да имат общ фокус, подчерта държавният глава.

Президентът отговори и на въпроси, свързани с присъединяването на страната ни към еврозоната, като припомни, че България ще вземе своето решение в зависимост от развитието на процесите в държавите, въвели единната европейска валута.

Президентът разговаря с ръководството на Харвард и се срещна с българските студенти там, както и с български възпитаници на MIT, Уесли Колидж и Бостънския университет.

Пред тях Плевнелиев сподели мнение си за необходимостта от създаването на база с данни за младите българи, които се обучават в чужбина.

В Бостън държавният глава откри и изложба, посветена на годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война. Работното посещение на президента в САЩ приключва днес.