Хората, които си плащат здравните осигуровки от следващата година ще получават по-малко услуги. Какви и колко по-малко ще се реши с наредба на министъра. Това заяви в предаването "Лице в лице” бившият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов по отношение на разделянето на здравния пакет на основен и допълнителен. Според него

за д-р Москов хубавото време приключва

"Тази силно желана от него поправка в закона ще трябва да се претвори с дела, които дела ще имат негативен ефект върху хората и след това ще трябва да се обясни защо това се е случило”.



Много от народните представители не са съгласни с това нещо, но директивата е: „Абе гласувайте, защото сме дали сектора, ние трябва да го подкрепяме”, коментира още д-р Константинов и допълни:

"Идеята на д-р Москов привидно е логична – ще махнем маловажни заболявания, Касата няма да плаща за тях.  С парите, които ще спестим ще прехвърлим и ще плащаме за важни заболявания. Тук излизат ред въпроси – кои са маловажните, кои са важните. В законопроекта, поне в преходните и заключителни разпоредби, трябва да има що е социалнозначимо заболяване, а такова няма.

Не е вярно това, че ще спестим пари

Никой не дава разчети. След като ние не знаем кои са едните заболявания, кои са другите – колко пари ще спестим”.

Има конфликт на интереси в надзора на Здравната каса

Така Константинов коментира присъствието на представители на фармацевтичната индустрия в надзора на Касата.

"Под маската на работодателите – те наистина са работодатели, участват хора, които се занимават с фармацевтичен бизнес, който е пряко заинтересован от политиката, която води Здравната каса. По същата логика би следвало тогава да имаме директори на болници - да влязат в нея, защото те са работодатели, частни структури”, заяви бившият министър на здравеопазването.

"Не виждам нещо съдбовно да се случва или нещо, което да засегне пациентите. Това е един от законите, с които се предполага, че ще бъде осъществена реформата, а специално решението за броя на надзорниците е изключително второстепенен акт, който касае най-вече самите участници в надзора, техните интереси. Между другото, аз бих казал, че това беше едно от смислените предложения на д-р Москов и то явно няма да бъде гласувано. Докато друго, което е доста безсмислено – разделянето на пакета, пък мина”.

Никой не иска приемането на Здравната карта

Приемането на здравната карта е далече във времето. Никой не иска това нещо, смята д-р Стефан Константинов. Той допълни, че тази тема тепърва ще се дискутира и вероятно там ще се разгорят страхотни битки. Последният вариант е по времето на Анна-Мария Борисова. Той беше така окастрен, че това е една декоративна здравна карта.

Д-р Стефан Константинов пожела на министър Москов да изкара целия си мандат и да се вслушва малко в чуждите мнения - не всички, които го ласкаят са му приятели.