Право на членовете на Висшия съдебен съвет е да решат да не подават оставки. Това коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов решението на членовете на ВСС да не се оттеглят, както вчера ги призоваха ГЕРБ и РБ.

„Ние просто сме изразили мнение, което съответства на обществените оценки”, разясни Цветанов.

Според него е съвсем закономерно политическите партии да имат позиция, защото ежедневно се срещат с българските избиратели и знаят какво е тяхното усещане за всичко, което се случва през последните години.

Разделението на властите дава правото на всяка институция да вземе своето решение и ние ще се съобразим с него, посочи още Цветанов.

Според него докладът на Европейската комисия за България е обективен. Той подчерта, че властите у нас възприемат всяка критика като градивна препоръка, която да бъде реализирана в предстоящите месеци.

Цветанов определи по-скоро като спекулативни твърденията за политическа намеса в съдебната сфера и подчерта, че разделението на властите е ясно разписано в Конституцията.

Всяка една от институциите в България трябва да поеме своята отговорност и да не се прехвърля вината, посъветва председателят на ПГ на ГЕРБ.