Има реална опасност служителите от МВР да останат без заплати. Това каза в Търново зам.-председателят на ГЕРБ и бивш силов министър Цветан Цветанов, предаде Фокус.

Той посочи, че на първо място трябва да бъде зададен въпросът кой носи отговорността за това. По думите му, новият закон за МВР е приет без да бъде съгласуван с Министерство на финансите.

„Всеки един закон, който се приема в България, трябва да бъде финансово обезпечен и освен това за него трябва да има становище на това министерство. Такова становище няма, а беше приет закон, който задължава държавата да осигури допълнителни 130 млн. лв. Аз съм убеден, че когато се направи по-детайлен преглед, ще бъде установено, че дефицитът ще се окаже по – голям”, каза още Цветан Цветанов.

Миграционно

Друг проблем в държавата, според заместник-председателя на ГЕРБ, е миграционният поток. Според него, това е тема, която е изключително тревожна за българското общество, но не й се обръща достатъчно внимание: „Имахме национална стратегия, трябваше да има годишни планове, а през 2014 г. няма годишен план за изпълнение на тази стратегия”.

По думите му, по време на предходния парламент е била приета интегрирана стратегия, която не е била финансово обезпечена, а в момента проблемът е сериозен и за местната власт.

„Знаете, че тези хора, които влизат в страната нямат абсолютно никакви познания по български език. Ние не знаем какви са техните трудови навици, но трябва да се погрижим за децата им, за да могат те да получат съответното образование и да бъдат интегрирани”, каза още Цветанов.

Той посочи и, че по Дъблинския регламент всички лица, които влизат на територията на ЕС се регистрират. Когато те са въведени в системата и успеят да напуснат страната, в която първоначално са пребивавали, властта в тази страна има право да ги депортира. В България към този момент няма никаква политика в тази посока.