Трябва да бъдем по-спокойни и по-издръжливи, защото МВР е най-тежкият ресор във всяко правителство в последните 26 години и всеки министър на вътрешните работи трупа много негативи, когато иска да си свърши работата. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група Цветан Цветан Цветанов във връзка с критиките срещу вътрешния министър Румяна Бъчварова и нейния отговор на обвиненията.

Трябва да сме по-внимателни и устойчиви на всички нападки и да преодоляваме това с много работа, подчерта Цветанов.

Трябва да работим, всеки има право да изразява своето мнение, не смятам, че това е заплаха за националната сигурност, коментира още той.

„Имаше период, в който системата за сигурност умишлено политически беше съсипана. През 2013 г. беше закрита ГДБОП с решение на българския парламент и всички оперативни разработки и предстоящи реализации замряха. Всичко това даде възможност да се потулят много от важните разработки, които бяха част от ефективността на държавата, за да се бори с тежката организирана престъпност”, допълни бившият МВР шеф.

По думите му тежката организирана престъпност има интерес да подхранва и поддържа битовата престъпност и затова е нужен системен подход.

Когато тези дела преминаха в ДАНС, умишлено те не получиха своята реализация, а в голямата си част бяха прекратени, каза още той.

Според Цветанов свалянето на охраната на бившия лидер на ДПС Лютви Местан е повече драматизирано, отколкото да е сериозно.

Той подчерта, че не смята, че президентът, който отговаря на НСО, би позволил службата да се използва за политически цели.

Цветанов даде пример и със свалянето на неговата охрана, което също е станало ненадейно, но по думите му тогава нямало драма.

Той обясни случващото се в ДПС с факта, че някой иска да създаде напрежение, да противопостави България с Турция и България с Русия, и да извлече политически дивиденти във вътрешнополитически план.