Чужди самолети да пазят въздушното ни пространство е "опция за всеки случай". Това коментира пред журналисти заместник-председателят на парламентарната комисия по отбрана Валентин Радев от ГЕРБ.

Министерството на отбраната обяви, че започва процедура по съгласуване на проект за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, с който се разрешава на съюзнически самолети, съвместно с българските Военновъздушни сили (ВВС), да изпълняват задачи по охраната на българското въздушно пространство. След успешно приключване на процедурата по съгласуване, проектът ще бъде предложен за разглеждане в Министерския съвет, а след това изпратен за одобрение от Народното събрание, посочват от МО.

Валентин Радев обясни, че още няма взето решение. Прочетете предложението - в чл. 130 е написано, че основната задача на българската армия продължава да бъде да охранява въздушното ни пространство, но има опция - и/или съвместно с въоръжените сили на съюзническа държава, обясни той, цитиран от БТА.

"Битката продължава да можем да възстановим летателната годност и на останалите самолети МиГ-29", коментира той и изрази надежда да бъде подписан договорът за ремонта с Полша. По думите другата опция е да се изготви финансов план за следващите години да си закупим ескадрила - 8 или 10 самолета, които да са съвместими с нашите съюзници, да не са Миг-29 или МиГ-21.

Оказа се, че имаме възможност и догодина да си летим с нашите самолети, може би ще се наложи и по-догодина да си летим, но въпреки това бройката на тези в летателна годност намалява, така че всички са съсредоточени върху това да направим необходимото и първата стъпка да вземем под наем два двигателя, което означава един самолет, добави Радев.

Заместник-председателят на комисията по отбрана Янко Янков от ДПС коментира, че ако ние не можем сами да си охраняваме въздушното пространство, трябва наши партньори да го охраняват. Така, както я караме, няма да има какво да се вдига под тревога, защото на нашите изтребители ще им изтече летателният ресурс и ако не се ремонтират своевременно, дори и да се ремонтират, в едни по-екстремни условия, те са крайно недостатъчни, посочи още Янков.

Той обаче смята, че България все пак ще намери начин да осигури охрана на въздушното пространство - дали с тези самолети, които ще ремонтираме, или с нови.

БСП настоява за Консултативен съвет по национална сигурност /КСНС/, на който въпросът за охраната на въздушното ни пространство да бъде сред обсъжданите. Това заяви пред журналисти в парламента Красимир Янков от левицата във връзка с обявените на сайта на военното министерство предложения за промени в закона за отбраната.

Пореден пример, че управляващите, Бойко Борисов, ГЕРБ само на думи обясняват на българската общественост, че търсят консенсус, реагираха от левицата.

Когато се търси законодателна промяна за включването на чужди самолети за охрана на въздушното ни пространство, трябва да бъде обсъдена с политическите сили, защото засяга цялото общество, подчерта Янков. 

Той беше категоричен, че е абсурдно да сме в ситуация да не можем да пазим въздушното си пространство. Утре предложението може да е за сухопътната граница, предположи той.

От левицата подчертаха, че най-голямо по отношение на ремонта на изтребителите е бездействието на кабинета "Борисов.