Мотивите за вота и самият вот могат да бъдат оприличени на претоплен тюрлюгювеч, който продължава да бъде безсолен. Това заяви финансовият министър Петър Чобанов по време на дебатите по вота на недоверие заради провал в „неговия” сектор – финансовата политика.

По думите му мотивите са „еклектична компилация по проблеми от миналото и евентуално бъдещо развитие”. В същото време, през последната година философията на фискалната политика е започнала да се съобразява целите си с икономическото развитие, а натискът върху бизнеса е стихнал.

Чобанов не спести и конкретните данни за състоянието на държавните финанси – фискален резерв от 6 млрд. лева (при заварени 3.9 млрд. лева), нараснали приходи по евросредства с изключение на ОП „Околна среда” (където се очаквало възстановяване до края на юни), втори най-нисък дълг като дял от БВП в ЕС и т.н.

"Въпреки обвиненията и произволното говорене, разходите по националния бюджет нарастват с едва 2.4% спрямо отчетените за същия период за 2013 година, което се дължи основно на базов ефект от увеличаването на пенсиите, както и на по-високи здравноосигурителни плащания през първите месеци на 2014 година, свързани с разплащане на задължения от 2013 година", припомни Чобанов.

„По отношение на ситуацията и подобрената събираемост на 2013 година – второто тримесечие може да го отнасяте към друго управление, не към нашето. Няма как да бъдат вменени като наша отговорност. За приключването – през 2013 година данъчните и осигурителните приходи са в размер на 28.6% от БВП. Това е 1% разлика и в размер на 800 млн. лева. Примерът е красноречив и е реализиран за половин година”, посочи министърът.