Само 5 минути бяха нужни на парламента, за да отхвърли четвъртия вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски за провал в енергетиката.

На работа дойдоха 209 депутати, като 93-ма бяха "за", а 116 "против" без въздържали се.

Правителството остана да управлява с гласовете на БСП, ДПС и на независмия Георги Марков.

Вота подкрепиха ГЕРБ и трима независими депутати от България без цензура. Въпреки това, 28 гласа не стигнаха на опозицията, за да събори кабинета.

"Атака" не участваха в гласуването.

След вота Пламен Орешарски коментира, че енергетиката е малко по-балансирана като сектор, но са натрупани тежки проблеми както с частните ТЕЦ-ове, така и със "зелените" централи.

Позицията на вносителите бе ясна - оставка на правителството и предсрочни избори.

„Катастрофа за българите! Катастрофа за българите, вдигат цената на „Топлофикация” с 11 процента в София за да ударят кмета на София”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той изрази увереност, че „рано или късно Орешарски ще понесе наказателна отговорност за това, което направи”.

Вотът беше предшестван от невиждана до момента несигурност в редиците на управляващите.

От ДПС през последните 48 часа дадоха различни сигнали. Първо лидерът Лютви Местан заяви, че не изключва предсрочни избори, защото кабинетът няма как да изкара пълния си мандат. По-късно обаче уточни, че ДПС няма да стане причина за свалянето на кабинета "Орешарски" и от партията не може да се очаква да реши съдбата на правителството.

Вчера Местан посочи, че ДПС няма да подкрепи друг премиер в рамките на 42 НС, освен Пламен Орешарски.

Преди този вот на недоверие ГЕРБ внесоха още 3 вота към правителството на Пламен Орешарски.

На 2 октомври 2013 г. народните представители отхвърлиха първия вот на недоверие към кабинета "Орешарски", внесен от Бойко Борисов и група депутати от ГЕРБ. Тогава 111 депутати бяха "против", 86 "за", 20 се въздържаха. Мотивът тогава бе за провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране.

На 10 октомври 2013 г. депутатите от ГЕРБ внесоха втори вот. Този път заради провала в политиката на регионалното развитие и инвестициите. На 17 октомври вотът бе отхвърлен.

Третият вот на недоверие бе внесен от ГЕРБ за политиката на кабинета в сектор "Сигурност". И този вот не мина. Гласуването беше на 12 февруари 2014 г. Със 116 гласа "против", 93 – "за" и 8 - "въздържали се" депутатите отхвърлиха вота.