Устремът на лидера на РЗС Яне Янев да разнищи обстоятелствата, при които са подписани указите на бившата президентска двойка за помилване, опрощаване на вземания и даване на българско гражданство, получи нов полу шанс от депутатите. За втори път в парламента беше създадена временна комисия със задачата да проучи фактите около решенията на напусналите вече „Дондуков” 2 Георги Първанов и Ангел Марин.

Този път обаче Янев остана извън възродената комисия, тъй като за неин председател бе избрана Юлиана Колева от ГЕРБ.

С 92 гласа „за”, 23 „против” и шестима „въздържали се” новото звено получи възможността да се разрови в документацията от двата мандата на президентската двойка – през периода 2002-2012 година.

Първият опит на Янев в тази посока беше „посечен” от Конституционния съд, който реши, че образуваната парламентарна комисия не е съобразена със закона. До заключението на висшата инстанция се стигна след сезиране, инициирано от БСП и ДПС.

Нотка на съмнение същата ситуация да се повтори бе прокарана от Иван Костов, който предрече, че ако това се случи отново, авторитетът на Народното събрание ще падне още по-ниско. Според него мъдрото решение е инициаторите да внесат предложение, с което актовете на помилване да станат публични.

Очаквано възражение дойде и отляво, където Любен Корнезов предложи под лупата на Янев да мине цялата президентска история, според която помилванията при Желю Желев и Петър Стоянов били три пъти повече.

Създаването на нова анкетна комисия „Първанов-Марин” получи нюанс, характерен за орнитологията, докато вървяха дебатите по обсъждането й. „Това е престъпление. Аз съм червена птица, а вие, г-н Янев, сте безцветна птица. Вие ще проверявате не само длъжности лица, но и граждани. Ще викате български граждани – това ли искате да направите?”, попита Корнезов.

Когато дойде ред за попълването на състава на временната комисия, се стигна до депутатска свада. В основата на раздора застана предложението парламентарното звено да бъде оглавено от Яне Янев.

От „Атака” казаха, че няма да участват, защото комисията се правела, за да „обслужи” лидера на РЗС като отговор на подкрепата му към ГЕРБ. ДПС също се присъедини към призива Янев да бъде изключен, а „червените” депутати отказаха да предложат членове, тъй като комисията била за „политическа употреба".

Недоволен от реакцията на народните избраници Янев заяви от трибуната: „Ще предприемем съответни действия, но е под достойнството ни, да се занимавам с хора, които се къпят два пъти в годината. Аз съм готов, и това ще бъде тест за лицемерната опозиция – да не съм председател на комисията, да видим дали ще я подкрепите”.

За да въдвори ред в обстановката, Искра Фидосова направи предложение за друг председател на комисията от ГЕРБ – Юлиана Колева, която бе избрана единодушно от депутатите малко по-късно.