Депутатът Здравко Димитров беше изключен от парламентарната група на ГЕРБ. Причината е, че той се е кандидатирал за кмет на Пловдив, въпреки че партията официално застана зад настоящия градоначалник Иван Тотев.

„Според ПГ на ГЕРБ действията на Здравко Димитров противоречат ценностите и морала, изградени в ГЕРБ. За това ПГ на ГЕРБ призовава Здравко Димитров да напусне и Народното събрание, тъй като е избран с листата и от избирателите на ПП ГЕРБ, а не от инициативен комитет”, пишат от ГЕРБ.

По-рано днес пред вестник "24 часа" Димитров обясни, че решението му да стане независим кандидат за кметския пост е „обмислена стъпка”. По думите му ГЕРБ е „добър политически проект”, но на места имало пропуски. Димитров бе категоричен, че няма да напуска партията, но изпълнителната комисия е в правото си да вземе решение в тази посока.

"24 часа" цитира свои източници, според които кандидатурата на Златко Димитров е с цел да бъде обран негативният вот срещу сегашния кмет Иван Тотев. Депутатът от ГЕРБ отрича да се е договарял с градоначалника.

Димитров е един от учредителите на ГЕРБ. През 2011 г. той смени Иван Тотев на поста областен управител на Пловдив. Броженията в ПГ на управляващата партия идват броени дни, преди гласуването на конституционните промени.