България очаква подкрепа от Европа за засилване на охраната по границата ни с Турция. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова след срещата на министрите на вътрешните работи на страните от Евросъюза.

Според Бъчварова никой в Европейския съюз няма интерес от създаването на алтернативен маршрут на бежанците, като България е сред застрашените страни.

„Аз поставих въпроса, че ако искаме да гарантираме сигурността по външните граници на Съюза, трябва да прилагаме същите мерки по българо-турската граница, както са по гръцко-турската граница. И получих за това разбиране и одобрение от колегите. Затова очаквам това да бъде включено във финалния вариант на споразумението”, посочи тя.

България е поискала финансова помощ за допълнителните мерки по охраната на границата ни и сега чака отговор от Брюксел.

Междувременно канцлерът Меркел разкритикува затварянето на Балканския път пред бежанците и посочи, че решение на проблема може да има единствено с участието на 28-те страни в блока.

Турция пък обяви, че ще започне да приема обратно бежанци, когато споразумението бъде подписано.

Реадмисията обаче няма да важи за мигрантите, които вече са преминали на европейска територия. Новата среща за споразумението с Турция е насрочена за 17 и 18 март.