Няма как за една година да направим така, че да не сме най-бедните в Европа. Това може да се промени едва след няколко години и то с предложена ясна стратегия от страна на правителството. Така президентът Росен Плевнелиев показа „еманципираност” от управляващите, като не се съгласи с изразеното преди дни мнение на премиера Борисов, че от догодина българите ще се оттласнат от дъното на класацията на най-бедни държави в ЕС.

„Не считам, че е реалистично да не сме най-бедните през 2013 година. Факт е, че сме на последно място по доходи. Преди нас е Румъния, като разликата между доходите ни и е 20%. За една година няма как да се преодолее тази разлика”, подчерта държавният глава пред bTV в предаването "Нека говорят...".

По думите му обаче България все пак не е на последно място във всички ранглисти на ЕС, както е било преди три години при управлението на социалистите. Страната ни няма спряна нито една оперативна програма, заема едно от първите места в Общността по бюджетна дисциплина, и вече не е дъното на класацията по конкурентоспособност, изтъкна Плевнелиев.

Но той посочи и „Ахилесовата пета” на държавата. „Това са трите И-та - институции, инвестиции, иновации. Не сме добре по тези показатели и трябва да работим сериозно, за да подобрим положението”, добави държавният глава.

Той направи коментар и на политическа тема. Прогнозира, че пред страната стои предпоставката за тежка политическа зима и пролет на силно противопоставяне в Народното събрание. Причината – предстоящите през 2013 година избори. Така Росен Плевнелиев разтълкува ожесточения дебат по темата за приоритетите в новия политически сезон, който стана факт по време на първото заседание на депутатите след лятната почивка.

„Чакат ни тежки избори през 2013-а. Чакат ни и много реформи – административни, водни, свързани със сигурността... Моята работа е да има прогрес, президентът е стожер по националните приоритети”, заяви държавният глава и посочи, че от друга страна в тежки времена за държавата ГЕРБ носи цялата отговорност, като в оставащата година до края на мандата на правителството „ще проличи кой какво прави”.