Новият министър на правосъдието- за първи път на заседание на Висшия съдебен съвет. Цецка Цачева слуша пет часа само първа точка от дневния ред, а именно дали председателят на върховния касационен съд Лозан Панов е оказал натиск на съдилища за избора им на новите кадровици.

Съдия №1 очакваше подобно развитие още преди седмици и обяви, че ще го „тричат” заради искането му съветът да се занимае със срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмени, станала известна като „ЦУМ-гейт”.

Днес Цачева беше посрещната с букет. Още в първите минути на дебатите тя каза, че процедурата на разговорите не й е позната, защото се чуват анализи и мнения, но не и отговори.

„Не чух от тези, които се изказват да се твърди, че има нарушение конкретно на текст от закона за съдебната власт или по-нагоре на Конституцията с оглед на процедурата. Моето лично становище е, че до момента процедурата така както е стартирала и се провежда, е в изпълнение на закона”, заяви тя.

Съветът размаха пръст на председателя на ВКС и прие, че Лозан Панов е направил недопустим опит за намеса, като е изисквал информация за общи събрания за предлагане на кандидатури в отделни съдилища.

До дисциплинарка срещу него обаче не стигна.

„На преходното заседание на ВСС посрещането с одрани глави на животни определено смятам, че е мафиотски почерк, имах възможността вече да го кажа. Останалите атаки, които не са от вчера, е така милиционерски почерк”, лаконичен беше Панов.

На заседанието не дойде единствено главният прокурор Сотир Цацаров, който обаче изпрати отчета си за 2016 г.