Кандидат-президентът на ГЕРБ Цецка Цачева и на БСП – ген. Румен Радев, се изправиха един срещу друг в първия голям телевизионен сблъсък – в студиото на „Тази сутрин“ по bTV.

В третия кръг въпроси, посветени на правомощията на държавния глава, двамата заявиха, че не желаят президентска република.

Според Радев правомощията на президента са „достатъчни, зависи как се оползотворяват“. Цачева коментира, че „президентската институция е толкова силна, колкото е силна и с характер личността на президента. Има достатъчно възможности да се изпълняват рационално и да се уплътняват предвидените в Конституцията правомощия“.

За квадратчето в бюлетините „Не подкрепям никого“ Радев каза: „Може да го има, въпросът е как се бори. Аз съм против методиката за изчисляване на резултатите в президентските избори, приета през май“.

„Като юрист никога не съм подкрепяла промени в последния момент, но когато става въпрос гарантиране възможността на българските граждани да упражняват правото си на глас, справедливостта изисква и подкрепям промените в последния момент“, коментира Цачева.

Тя прехвърли вината за ситуацията на партньорите си в управляващата коалиция: „Нормите, които са действащи и предстоят да бъдат променени, бяха резултат уговорката на управляващото мнозинство – нашата толерантност към партньорите ни от Реформаторския блок и Патриотичния фронт доведе до там, за да има консенсус в пленарна зала, финално те да изработят текстовете. Когато стана ясно, че това не работи, активно се намесихме“.

Според Радев това е довело до огромно огорчение у българите в чужбина, особено сред младите.

И двамата декларираха, че ще гласуват на референдума. Радев не отговори дали е „за“ намаляване на субсидиите за партиите, а по въпроса за задължителното гласуване коментира: „Всеки българин трябва да има правото да решава дали да гласува и как“.

Снимка: Ладислав Цветков

Цачева припомни, че задължителното гласуване вече е въведено, а що се отнася до субсидиите, трябва да ги има, „защото в противен случай влизаме в нерегламентирано финансиране, за което и в момент има съмнение в определени екипи“.

И двамата заявиха, че разчитат на българските граждани, без значение от кои партии са, включително ДПС.

За настоящия президент Росен Плевнелиев Цачева каза: „Той имаше много сложен мандат, справи се добре с двете служебни правителства, които му се наложи да структурира. Историята ще даде окончателна оценка за неговото президентстване“. По думите на Радев Плевнелиев е „взел правилното решение и с облекчение ще напусне поста си“.

Във финалните си думи Цачева каза, че тя трябва да е петият президент, „за да продължи България да бъде фактор на стабилност и сигурност, за да продължим евроатлантическото и европейското развитие на страната, за да имаме модерно образование и просперитет на българската нация, за нейното единство, за справедливост, за продължаване на реформата в съдебната система, в образованието. За мен правовата държава не е само основен принцип в Конституцията – целият ми съзнателен живот е в подчинение на този принцип. Ще продължа да работя за него“.

Радев каза: „Защото България очаква промяна. Трябва да имаме самостоятелен и действен държавен глава. Той трябва да бъде стожер на националния интерес с трезва преценка и твърд характер. Трябва да е лидер и да може да взема отговорни решения в трудна обстановка. В моята професия залагаме живота си с всяко излитане, затова думите и делата ни са обезпечени с най-висока гаранция“.

Вижте повече във видеото: