Кандидат-президентът на ГЕРБ Цецка Цачева и на БСП – ген. Румен Радев, се изправиха един срещу друг в първия голям телевизионен сблъсък – в студиото на „Тази сутрин” по bTV.

В рамките на дебата по външнополитическите теми те се обединиха около въпроса за преразглеждане на икономическите санкции, наложени на Русия и се съгласиха, че страните, търпящи негативите, трябва да бъдат компенсирани.

Цачева заяви готовност да бъде върховен главнокомандващ на българската армия, тъй като тази фигура трябва да взима политическите решения, когато дипломацията е претърпяла провал. Кандидатът на ГЕРБ заяви готовност да се допитва не само вицепрезидента си вицеадмирал Манушев, но и до самия ген. Радев. Радев посочи, че не е проблем жена да бъде начело на българската армия и я посъветва да бъде главнокомандващ не само на армията, но и на всички въоръжени сили на България.

Да бъде ли възстановена казармата в България?

Румен Радев: Нямаме икономически ресурс да върнем наборната военна служба. Добра идея е ако гледаме патриотичното възпитание на младежта, но за мен трябва да имаме силно начално военно обучение.

Цецка Цачева: Трябва да имаме модерна българска армия в рамките на силите на НАТО и с надежда за обща европейска армия.

Ястреб или дипломат – какъв трябва да е българският президент в международните отношения?

Цецка Цачева: И до момента като председател на парламента, отстоявайки българския интерес, винаги съм подхождала с дипломатически средства и съм успявала да променя финални актове и декларации, които са приемани на международни форуми.

Румен Радев: Дипломат – на ястреби се нагледахме, рисковете ги носим всички ние.

Зависими ли сме от Русия?

Румен Радев: Нека да е ясно България е член на ЕС и НАТО. Друга алтернатива няма. Но това не значи, че трябва да създаваме врагове извън тези съюзи. Еврофилията не значи русофобия. Това, че губим икономически, е факт. "Южен поток" стана "Турски поток". Стана така, че евтиният газ е за Турция и таксите остават за нея и това е икономическата цена на русофобията. Не съм казвал, че искам преразглеждане на участието в НАТО, а начина на участие. Искам да видя България по-силен и активен член на съюзите. Не с послушание и декларации.

Цецка Цачева: Безспорно активна балансирана външна политика, стъпила на основата на националния интерес. Участието в НАТО трябва да продължи, а президентът да бъде гарант за модернизиране на военните сили. Направили сме европейския си избор. В рамките на кампанията, като че ли има противодействие и се чуват гласове за друга ориентация. Това е недопустимо.

Икономическите санкции срещу Русия трябва да бъдат преразгледани.  Ще настоявам българската дипломация да изработи обща позиция за отмяна на санкциите и пострадалите държави да получат компенсации.

Румен Радев: Поздравявам г-жа Цачева, това е една рационална позиция. Но трябва да търсим интереса си.

На кого е Крим?

Румен Радев: Крим де юре е украински, де факто над него се вее руския флаг. Бъдещето му зависи от народа.

Цецка Цачева: Анексията е в грубо нарушение на договореностите след края на втората световна война. Крим е в Украйна.

Каква е в момента ролята на България в отношенията между между Турция и Европа?

Цецка Цачева: Ние сме съседи и така ще бъде. По повод дипломацията, като държава член на ЕС ние сме част от общото решение на политиките на ЕС.

Румен Радев: Не приемам Местан да бъде посредник между Турция и България, трябва да използваме официалните си канали.

Подкрепяте ли искането за облекчен визов режим на турски граждани в Европа?

Румен Радев: Не одобрявам, трябва са изпълнят условията за това.

Цецка Цачева: Задълженията по споразумението са ясно разписани и трябва да се изпълнят.

Повече вижте във видеото: