Председателят на парламента Цецка Цачева прекъсна вербалното писане на "живия летопис на политическата репресия" от ДПС, което пък предизвика остра реакция от страна на Движението.

Заместник-председателят на парламентарната група Станислав Анастасов взе думата и тази сряда. По време на изказването си обаче той се обърна към съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев и коментира законопроект, внесен от РБ за промени в Закона за администрацията.

Той призова Кънев в текста да се запише изискването за завършено висше образование с образователно-квалификационна степен магистър не само за ниво областен управител и заместник-министър, но и за членовете на Министерския съвет и за политическите съветници. Анастасов допълни, че ако РБ не стори това, ДПС ще направят предложение за внасяне на такива текстове между първо и второ четене.

Цецка Цачева прекъсва на няколко пъти изказването и прави забележки на депутата от ДПС да не коментира невнесени в дневния ред законопроекти и да се върне към темата на декларацията си, а накрая му отне думата и заяви, че ще бъде санкциониран за неизпълнение на отправени предупреждения.

Йордан Цонев изрази несъгласие с отнемането на думата на Станислав Анастасов. „От тази трибуна, в рамките на този парламент, под вашето председателство сме слушали толкова обидни и нелепи неща по отношение на Лютви Местан и на други представители на ДПС и на партията ни, че това, което направихте, ни се вижда много тенденциозно и извън рамките на правилата”, каза той.

Колегата му Алиосман Имамов отбеляза, че това е изказване от парламентарна група, чието съдържание се определя от изказващия се и председателят не може да го прекъсва и да определя темата, по която той трябва да говори. Според него Цецка Цачева е нарушила правилника, отнемайки думата на Анастасов.

В своя защита Цачева посочи, че няма тенденциозно отношение към Станислав Анастасов. Според нея обаче не е допустимо в такова изказване да се коментира законопроект, внесен от друга парламентарна група, който не е в програмата. „Имаме нарочни правила за обсъждане на законопроекти”, каза Цачева и допълни, че това е било единственото й съображение, поради което след две направени предупреждения му е отнела думата.

„Далеч съм от мисълта да определям темата на изказване на представителите на различните парламентарни групи”, посочи Цачева и допълни, че ще ползва правомощията си, когато има нарушения на правилника.