Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че отиващият си Висш съдебен съвет сам генерирал част от скандалите, а други били инспирирани от извънпарламентарни сили. „С повече мислене и работа, първата група, можеха да бъдат избегнати. И нито колегите, нито обществото ги заслужаваше”, обобщи Цацаров, цитиран от БТА.

Той припомни виждането си, обаче, че в съвета имало група, която се стремяла на всяко заседание да инспирира скандал, за да се навява мисълта, че ВСС не работи. 

„Не малка част от тези скандали бяха инспирирани от непарламентарни сили. Това, което мислеха и планираха не се сбъдна , но те ще останат в тези позиции, на които са и сега”, каза Цацаров и отказа да посочи конкретни имена.

Той допълни, че няма решение на Съвета, което е гласувал и за което да съжалява. Но допусна, че на моменти може да се е подвел от единици хора в духа на противопоставяне.

Цацаров участва в откриването на учебната година в Националния институт на правосъдието и се обърна към младите съдии с думите, че заедно с прокурорите са в една лодка и който и да я клати, вълнението обхваща всички. А младите прокурори призова да подкрепят съдиите.

Заместник-председателят на ВАС Павлина Панова пък призова младите юристи да се научат на морал и на достойнството да бъдат магистрати. По думите й етиката е в действащото право, в съдебните зали и общуването на магистратите с гражданите.