Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на депутата от ДПС Илия Илиев.

В хода на разследване на Окръжна прокуратура – Русе и Софийската градска прокуратура са събрани доказателства за това, чe Илиев е съучастник в извършване на длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай и при условията на продължавано престъпление.

В периода 2007–2009 г. Илия Илиев е бил общински съветник, но чрез подставени лица контролирал три търговски дружества -  „Розалия ММ“ ЕООД, „Енерджи груп 2003“ ЕООД и “Строителство и инвестиции“ ЕООД.

С тези дружества са били сключени общо четири договора за строителни дейности, които не са били извършени от фирмите, контролирани от Илиев, като изпълнители, а от работници на самите възложители, уточняват от прокуратурата.

От прокуратурата посочват, че на 11 декември 2007 г. е бил сключен договор между Национална компания „Железопътна инфраструктура” - София (НКЖИ) и „Розалия ММ“ ЕООД за възстановява на отводнителни съоръжения за 999 560 лв. с ДДС.

Сумата по този договор е осигурена от държавния бюджет и е изплатена на „Розалия ММ“ЕООД от директора на железопътната секция в Русе към НКЖИ. Всички дейности по този договор са изпълнени не от работници на „Розалия ММ“ ЕООД, а от работници и служители на самата железопътна секция.

Във всички преговори по договора е вземал активно участие самият Илия Илиев. Извършените плащания са обосновани от неистински документи и от документи с невярно съдържание (строителни книжа, протоколи, фактури), които Илия Илиев е осигурявал и е предявявал на възложителя.

На 12 септември 2008 г. пък е сключен договор със сходен предмет между Национална компания „Железопътна инфраструктура“ и Държавно предприятие „Транспортно строителство и възстановяване“ на стойност 2, 282 млн. лв. с ДДС. По него били  сключени три договора с подизпълнители, като единият е „Енерджи груп 2003“ ЕООД - собственост на брата на Илия Илиев – Йордан Илиев, а другите два са с Розалия ММ“ и „Строителство и инвестиции“ ЕООД.

Официално вписаните в договорите управители на „Енерджи груп 2003“ ЕООД и „Строителство и инвестиции“ ЕООД - Никола М. и Ивайло К. не знаят за съществуването на тези договори, не са полагали подписи в документите и не са извършвали никакви дейности.

Сузана С. – управител на „Розалия ММ“ ЕООД, в показанията си сочи, че срещу сумата от 300 лева се е съгласила да й бъде прехвърлена собствеността върху фирмата по молба на „батко й Илия  Илиев от Костинброд“ и е подписвала разни документи, но не знае точно какви.

Въз основа на фалшиви документи и такива с невярно съдържание (строителни книжа, протоколи, фактури), отново осигурявани от Илия Илиев, е било извършвано плащането по трите договора с подизпълнителите, като фактическите дейности по тях са били извършени също от работници на местната жп секция в работното им време, като допълнителни средства, извън заплатата си, работниците не са получавали.

Действайки по този начин, Илия Илиев като помагач умишлено е улеснил директора на железопътна секция Русе и директора на поделение „Транспортно строителство и възстановяване“ - Горна Оряховица в присвояването на чужди пари, връчени в качеството им на длъжностни лица да ги пазят и управляват, посочват от прокуратурата.

Длъжностното присвояване е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. Дружествата изпълнители по описаните договори не са извършвали никакви възстановителни и ремонтни работи, нито са разполагали със свои работници и техника.

Всички дейности са били извършвани от работници на железопътните предприятия, по разпореждане на директорите им, които също са привлечени като обвиняеми.

По документи ремонтите по железния път са представяни като осъществени от изпълнителите и така на тези дружества, контролирани от Илиев, са заплащани договорените възнаграждения, се казва още в съобщението на прокуратурата.