Аз съм сигурен, че между второ или трето четене или между първо и второ, ще има два вида предложение. Едните биха били чисто конструктивни, а другите биха били популистки. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти преди днешното редовно заседание на ВСС.

"Заявка за популистични предложения направиха няколко фигури, за които се чудя как смогват да обиколят целият спектър от сутрешни блокове. Те вече дадоха много предложения, но популистичните предложения за промени не ни интересуват", посочи обвинител №1.

Цацаров смята, че също така ще бъдат направени и „предложения, в които има някакъв конструктивизъм“.

“Предварително искам да кажа следното: предложение за явен вот ще има – аз не съм противник на явния вот, ама не съм противник от моя гледна точка. Нямам никакви притеснения да кажа или да покажа за кой гласувам “за” и за кой гласувам “против”, каза той.

Друго предложение, което Цацаров приема, е въвеждането на форма на парламентарен контрол, който да е свързан дори с изслушване на главния прокурор от парламента. „Това е наше предложение още от миналата година", посочи той.

Според главния прокурор трябва да оценим самите промени в Конституцията или поне започналия процес .

„За втори път политическата класа демонстрира един много обнадеждаващ консенсус по отношение на съдебната реформа и въобще по отношение на съдебната власт. Първият знак за този консенсус, според мен, бе изборът на главен съдебен инспектор. Вторият знак за такъв консенсус е първото гласуване. И най-обнадеждаващото всъщност е, че това първо гласуване на промените в Конституцията тръгна по т. нар. бърза писта”, каза Сотир Цацаров.

На въпрос смята ли, че политически ще бъде овладяна ПРБ, ако в прокурорската квота във ВСС доминират избраните от парламента магистрати Цацаров отговори: „Нека не правим умозрения и прогнози, с които едва ли не да обречем на песимизъм нещо хубаво, което е започнало. В крайна сметка вчерашният ден показа едно: диалогът ражда съгласие, не компромисът - диалогът”.

По думите му най-важно в случая ще е становището на Венецианската комисия по текстовете.

Той заяви, че е направена огромна крачка към консенсус, може да е компромисен консенсус. “На мен по ми харесва думата консенсус, отколкото компромис – дайте да не я опорочаваме с мрачни прогнози”, подчерта главният прокурор.