БСП има амбицията да изпълни предизборните си обещания чрез параметрите на Бюджет 2014. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на парламентарната група на левицата и председател на социалната комисия Корнелия Нинова.

„Бюджетът е най-сериозният акт на едно правителство и един парламент, най-сериозният акт, през който се прави и политика. Бюджетът за 2014 година ще бъде първият бюджет на това правителство, през който ще покажем, че може да има и различна политика от тази, която се правеше досега”, декларира Корнелия Нинова.

Като основно обещание, заложено в бюджета за догодина, тя посочи увеличаване на приходната част с над 1 млрд. лв. „Това е постижимо чрез борба с контрабандата и сивия сектор в икономиката и чрез оптимизиране работата на приходните агенции”, подчерта Корнелия Нинова.

Обещанието за новата година обаче е неизпълненото обещание на мандатоносителя от старата година. Новото правителство, подкрепено от БСП, ДПС и „Атака” дойде на власт с обещание именно за борба с контрабандата и подобряване на работата на приходните агенции.

Заложеният в Бюджет 2014 прогнозен растеж от 1,8% за следващата година е само с 0,1% по-нисък от този в Бюджет 2013, който беше актуализиран до „по-песимистичния сценарий” от 1% в средата на годината. Освен това социалистите критикуваха широко заложените от предишния финансов министър Симеон Дянков неосъществимо високи цели в приходната част на бюджета.

Нинова изрази удовлетворение, че „за първи път е поставено ударение върху три политики: социална политика; образование, икономически растеж и развитие на регионите”.

„През тази политика и нейното финансиране за догодина основно залагаме на повишаване на работните места и доходите - 340 лв. минимална работна заплата, толкова обезщетение за отглеждане на дете, увеличение на средствата за деца с увреждания, възстановяване на Швейцарското правило, замразяване на стажа и възрастта за пенсиониране", допълни Корнелия Нинова.

Обещание в опозиция, ангажимент в управлението

Зам.-председателят на БСП подчерта, че чрез данъчните закони левицата ще изпълни още едно свое предизборно обещание – държавата да поеме акциза на горивата за земеделските производители.

„Настоявахме за това през четирите години като опозиция, сега го изпълняваме като ангажимент на управляващи”, подчерта Корнелия Нинова.

„Доволни сме, че се приема мярка, с която се насърчава създаването на работни места в общини с висока безработица – 100 % преотстъпване на корпоративния данък на фирми, които инвестират в общини с 25% безработица и създават 30 работни места", добави депутатът.

Левицата и кабинета

Корнелия Нинова подчерта, че между вижданията на парламентарната група на левицата и на правителството имало и някои разлики – например, намерението на правителството да отмени социалната придобивка за младите семейства при ипотечен кредит.

„Радваме се, че се вслушаха в разговора, който проведохме, в аргументите ни и тази социална придобивка остава”, подчерта обаче Корнелия Нинова.

По думите й, различни били и позициите за данък „лихва”. „Макар да няма конкретен ангажимент за неговата отмяна в предизборната ни програма, ние сме го изговаряли – и като опозиция в парламента, и в предизборните си срещи. Затова държим този данък да бъде преосмислен”, категорична бе Корнелия Нинова, според която едно от най-важните неща в политиката е „каквото се каже, да се изпълнява”.

„Ние държим на нашата дума и между първо и второ четене на Закона за доходите на физическите лица ще внесем предложение през 2014 г. данък „лихва" да бъде намален от 10 на 8%", съобщи тя.

Зам.-председателят на БСП поясни, че в тригодишната прогнозна рамка занапред да бъде заложено също такова намаление, докато в края на мандата този данък се нулира.

„Аргументът на правителството е, че от него се събират около 90 млн. и бюджетът не може да се лиши от тези приходи. Ние проявяваме разбиране, че това не може да стане веднага през 2014 г., но правим и своята първа крачка към изпълнение и на този предизборен ангажимент", коментира Корнелия Нинова.