В навечерието на 123-тата годишнина от началото на социалистическото движение у нас емблематичната чиния на връх Бузлуджа остава затворена. Всичките й входове, освен един, са бетонирани.

Според ръководството на БСП в града, вътре е много опасно и продължават да падат камъни. За първи път обаче се допускат хора до самите подстъпи на чинията, въпреки че тук продължава да е много неподдържано.

Желаещи няма да липсват. Стотици автобуси и хиляди симпатизанти обещават от БСП. Според тях напливът тази година бил огромен. А и повечето структури на партията осигурили безплатен транспорт.

„Чинията е обезопасена, областният управител е взел необходимите мерки. Нямаме притеснения по отношение на нейната безопасност. Осветяването ще е като символ и посрещане на новия председател”, каза областният председател на БСП-Стара Загора Васил Самарски.
Местните организации както винаги изнесли основната тежест на подготовката.

„Една доста сериозна част от поляната беше окосена. В следствие на дъждовете голямо количество трева беше премахнато от там. За безопасността на хората терените са третирани с препарати, за да няма опасност от ухапване от паразити; пръскали сме с репелент за змии”, обясни Николай Терзиев от БСП-Казанлък.

Оказа се обаче, че БСП не планира да раздава безплатни кебапчета – за радост на търговците.

„Като търговци сме тука на събора, много хубаво минава и затова повтаряме, потретяме”, казва Павлина.

Симпатизантите започнаха да се събират от късния следобед. Почти готова е и сцената, от която ще говорят старият и новият лидер на БСП. Утре червените отбелязват своята 123-та годишнина.

Тази вечер започват тържествата на Шипка, където се очаква новият председател на БСП Михаил Миков да поднесе цветя и венци. Утре ще е и първата му реч пред симпатизантите на историческата поляна.