При нисък интерес към обсъждането на законопроекта за гражданската конфискация, в пленарната зала валя порой от словесни бисери. Законопроектът е ключов за управляващата партия и е израз на политиката й за борба престъпността и корупцията.

Приемането на законопроекта бе провалено през юли м.г., когато ГЕРБ бламира тогавашния си правосъден министър Маргарита Попова, която в името на гражданската конфискация, оспорена от правозащитници, юристи и опозиция, заложи личния си авторитет. За да стигне до пленарната зала Попова подложи проекта на редица преработки след консултации с експерти и в крайна сметка успя да спечели одобрението на ЕК и Венецианската комисия. При гласуването обаче се случи чудо и дисциплинираната група на ГЕРБ бе повече от оредяла и гласуването се провали.

После се оказа, че в ГЕРБ са имали забележки към текстовете и те трябваше да бъдат преработени. Промените, гласувани в комисиите обаче се оказаха козметични.

Срещу предложенията на управляващите се обявиха представителите на ДПС, БСП, и някои независими депутати. Необходимостта от закон за конфискацията бе защитена от зам.-шефа на парламента Анастас Анастасов (ГЕРБ) и от правосъдния министър Диана Ковачева, която предпочете да си тръгне веднага след встъпителното си слово.

И потече мъдрост

“Това е онзи законопроект, който ние отхвърлихме, леко променен. Въпреки всичките ни опити в комисията да обединим двата проекта (на ГЕРБ и на ДПС – бел. ред.) и да защитим правата на хората, това не се случи”, заяви Христо Бисеров от ДПС, който оприличи предвиденото създаване на териториални звена на комисията за конфискация с „башибозуци”.

Според независимия Георги Терзийски, който иначе е от РЗС, със законопроекта управляващите искат да върнат „ловът на вещици”. Терзийски без колебание се пренеса в тъмните векове на Средновековието и обясни как са стояли нещата тогава. Ако е вещиците пищят докато са на клада, значи са невинни, но ако не пищят – значи са виновни. Терзийски смята, че на този принцип законът за конфискация ще третира проверяваните за необяснимо богатство.

Социалистката Мая Манолова също показа познания при ловът на вещици. Тя доразви тезата на Терзийски и отбелязва, че проектът предвижда проверките да продължават и при евентуалното оневиняване в съда и дори след като обвиняемите умрат. “Ловът на вещиците продължава и след като вещиците са умрели”, заключи Манолова.

Дефиле на репресираните

Някогашният премиер и съпредседател на Синята Коалиция Иван Костов обяви подкрепа от името на колегите си за подобен закон, защото трябва “да бъдат отстранени всички пречки, заради които институциите не прилагат конфискация”.

Той обаче отбеляза, че трябва да се заличат всички съмнения, че разследващите полицаи в МВР, които освен прокурорите също работят по дела, ще могат да използват закона за политически репресии в интерес на изпълнителната власт.

Костов онагледи с пример какво има предвид като припомни, че дори без наличието на гражданска конфискация съпругата му е станала жертва на скалъпени от бившия главен прокурор Никола Филчев обвинения за злоупотреби във фондация “Демокрация”.

“Трябва да се предвиди начало на процедурата, когато се повдигне обвинение пред съда. В противен случай законът лесно може да се обърне срещу обикновените граждани”, обясни Костов.

С пример за неправомерна държавна репресия изпъкна и независимият Тодор Великов, който се оплака, че заради дребна сума съпругата му е била викана в продължения на години от полицията във Велико Търново.

Смешни сте

Зам.-председателят на парламента Анастас Анастасов (ГЕРБ), пренебрегна критиките на опозицията и отвърна на репликите от левица по следния начин: “Четете закона, смешни сте!”. (Тук може да се направи аналогия с обръщението на Сергей Станишев към опозицията преди години, когато група депутати и Цветан Цветанов, който формално бе председател на ГЕРБ, отидоха при Станишев, за да му връчат подписка за уволнението му. Премиерът социалист тогава се обърна към опозиционерите с думите: „Здравейте циркаджии”.)

В подкрепа на твърдението си, че предвидените в Наказателния кодекс случаи, в които съдът постановява отнемане на имущество, не са достатъчни, Анастас Анастасов цитира статистика, че през 2010 г. това се е случило по 129 дела, като са били конфискувани над 800 000 лева, а през 2011 г. - по 27 производства, като са били отнети над 4 милиона лева.

Прелитащи самолети над манастирски гори

След това се изказа и лидерът на „Атака” Волен Сидеров, който поиска да се провери почти цялата държава. По думите на Сидеров ревизия трябва да се направи на президента Плевнелиев, който имал манастирски гори в Гърция, и на премиера, който играел тенис с консултанти (Николай Гигов – бел.ред.) по сделки с хеликоптери, които не летят. Според Сидеров , който по думите на бившите му съратници правил сметки по кръчмите за по няколко хиляди лева, трябва да се проверят всички министри, областни управители, депутати и евродепутати.

След това Сидеров започна да обявява имотите на видни представители на ГЕРБ. Под ударите му попаднаха Красимир Велчев, вносител на законопроекта и председател на парламентарната група на управляващите, Искра Фидосова, Емил Димитров, бившият шеф на СОС Андрей Еванов и д.р.

Велчев обаче не издържа и поиска лично обяснение. От трибуната той заяви, че от Сидеров е научил , че депутатът Емил Иванов „притежава Балканския полуостров”. За себе се Велчев каза, че притежава само едно самолетче, което си е купил от Италия за 10 000 евро.

В крайна сметка в този дух народното представителство прие на първо четене законопроектът за гражданската конфискация.