Последните проучвания показват, че българите подкрепят развитието на ядрената енергетика и АЕЦ "Белене" и това води до панически страх за ГЕРБ. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на днешното заседание на партията.

Той допълни, че е налице инсценировка, в която са ангажирани и Бойко Борисов и Делян Добрев и това няма нищо общо с намерените в кашони документи, допълва той. В понеделник премиера и икономическия министър цитираха писма и данни за договора с германската компания РВЕ (RWE) и причините, поради които тя е излезе от проекта АЕЦ "Белене".

Заговори се и за намерен кашон с документи, в който е договорът за конфиденциалност с РВЕ за проекта за нова атомна централа. По този повод Станишев заяви, че премиера и енергийния министър подбрали иформацията, а в някои изнесени документи има „явна фалшификация”.

"В документ на НЕК ЕАД, изведен на 8 февруари 2008 година се споменават събития станали в края на 2008 година. Това е фалшификация. Очевидно прибягват до такива методи", отбеляза червеният лидер. В съобщение от ноември 2008 година RWE посочват "имаме енергията да реализираме инвестицията на пазар толкова атрактивен, колкото българския".

Станишев заяви още, че ГЕРБ се опитват да сплашат с завишени цени. „В края на 2010 година "Росатом" заявява, че след като българската страна искат крайна цена под ключ, то тя е 6,3 милиарда евро. Тази цена е по наша оценка завишена, но дори и тази цена е много по - ниска от това, което обявяват от ГЕРБ, защото те се опитват да сплашат българите.”

В началото на задочния спор Борисов обяви, че сумите за плащанията на заема към ”БНП Париба” и тези, с които се плащат пенсии са сравними. „Това говори за ясна и съзнателна лъжа от страна на Борисов, или за неговата некомпетентност. Пенсиите се плащат от държавния бюджет, а проектът "Белене" е замислен с извънбюджетно финансиране", контрира Станишев.

Румен Овчаров, който е бивш министър на енергетиката също взе отношение по казуса с намерените кашони с писма. По думите му в средата на декември миналата година в секретната секция на деловодството на Народното събрание е имало само едно писмо – това, с което RWE се отказва от проекта.

"Очевидно Дядо Коледа донесе един кашон с документи и аз бях един от първите, които отидоха да прочетат тези документи. Писмото от 13 юли си стоеше в папката с всички документи. Там RWE излага позицията, че са загрижени заради усложняването на ситуацията с финансирането на проекта. От RWE питат по какъв начин НЕК и българската държава ще участват във финансирането", каза още Овчаров.

"Кореспонденцията от НЕК към RWE се губи и Дядо Коледа явно е занесъл този кашон в друго мазе, а не в това на МИЕТ. Българската страна отговаря на RWE, че не е заинтересована от изграждането на "Белене" и не иска да бъде мажоритар", допълни той.

Овчаров заяви, че проектът „Белене" струва 5,13 милиарда евро с оскъпяването.