Парламентарната група на БСП ще внесе вота на недоверие към кабинета на 17 януари без ДПС. Това обяви в кулоарите на Народното събрание Корнелия Нинова.

Темата на вота е „Корупция”. "Дали ДПС ще ни подкрепят в дебатите и с гласуването, е тяхно политическо решение", заяви Нинова.

На този етап изглежда, че движението ще гласува за оставка на правителството, но не с мотивите, които БСП излага.

След поредица срещи между двете политически сили беше останало впечатлението, че те са успели да се договорят за темата на вота и момента на внасянето му.

Днес обаче стана ясно, че между политическите сили има конфликт. В БСП са останали неприятно изненадани от думите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, че опозицията не е готова да предложи алтернатива на кабинета "Борисов 3". След това изказване от края на миналата година настоящият лидер Мустафа Карадайъ обяви, че Доган е бил разбран погрешно и ДПС ще подкрепи вота.

Според БСП това е довело до "принципни различия". „Само преди 7 месеца се явявахме на избори с управленска програма, с намерение да спечелим изборите и да управляваме“, коментира Нинова твърденията, че опозицията не е готова за властта.

Тя разкритикува и призивите БСП да пази стабилността и сигурността на страната, защото "основният генератор на несигурност е правителството на Бойко Борисов и събитията от последните седмици го доказват".

"Изкушавам се да кажа, че това решение на БСП доказва правотата в думите на Ахмед Доган. Думите му са снимка на политическата ситуация в страната. Те не предизвикват тази ситуация, а са констатация каква е тя", коментира Йордан Цонев от ДПС.

В отговор на въпрос дали ДПС се разграничава от мотивите на БСП за вот на недоверие Йордан Цонев коментира: „Още не сме видели мотивите им“.

"Ще подкрепим вота, ще гласуваме против правителството, обаче с нашите мотиви и аргументи. Имаме решение за вота на недоверие и то много отдавна, взето на нашия най-висш форум между две конференции на Националния съвет. Решението ни не е за един вот, а за вотове, и добре обосновано“, подчерта Цонев.