„С дълбок поклон” пред всички, дошли да изразят отношението си към управлението на ГЕРБ и към г-н Бойко Борисов, лидерът на БСП Сергей Станишев се обърна към премиера с призива „Оставка!”.

Социалистите проведоха протестен митинг срещу управлението на ГЕРБ на площад „Св. Александър Невски” в София. Според организаторите близо 20 хил. души са се събрали по призива на червената централа. По други оценки обаче симпатизантите са били около 5 хил. Лидерите на левицата отправиха към тях посланията си за референдума за АЕЦ „Белене”, за борбата с младежката безработица и за грижата за младите майки и децата, проблемите на възрастните.

„Всички ние, близо 20 000 българи, сме тук, не само защото идва зима и хората тънат в мизерия, не само защото наближават избори, които ще са съдбовни за България. Ние сме тук, защото ГЕРБ вкараха България и всеки един човек в тежка криза, криза на икономиката, на здравеопазването, на образованието за младите хора, криза на социалната държава,” заяви от трибуната Станишев.

Лидерът на българските социалисти призна, че само техните сили няма да стигнат, за да изведат България „на правия път и към просперитет за достоен живот на хората”. По думите на Станишев битката няма да е лесна и никой в левицата нямал илюзии за това.

Заради смисъла да останеш в България

Най-страшно е не само, че хората са лишени от работа, от доходи, от здравеопазване, от перспектива, смята президентът на ПЕС. „Все повече управлението на ГЕРБ се превръща в криза на смисъла да останеш в България и да градиш своя живот тук.”

„Ние сме тук, в България и искаме да живеем в нашата родина, искаме тя да процъфтява,” заяви авторът на „Защото сме социалисти”, като обвини управляващите, че са отнели перспективата на България.

Държавата - превзета от шепа хора от една групировка

Те я разглеждат като своя бащиния, като своя собственост. По-лошо, те разглеждат нашата държава, създаденото от всички нас, като плячка, която разпределят, разкъсват и раздават на своите приближени, политически и икономически. Затова искаме тяхната оставка,” подчерта лидерът на БСП и добави, че партията има само една задача – да върне държавата на хората.

„И в тази наша задача ние сме открити, имаме протегната ръка към всеки българин, който иска да върне смисъла и перспективата на нашата страна, на всички в България. Ние не отиваме към избори просто, за да победим ГЕРБ. България се нуждае от цялостна смислена радикална промяна, която да я направи модерна европейска социална държава с работеща икономика и с институции, които са подотчетни на хората, които се контролират от гражданите, които да работят за общото благо, а не за нечий частен интерес,” каза още председателят на БСП.

Екскурзия до София

„Единственото, което е хубаво на този митинг, е че доста роми са взели пари, че доста хора са се разходили до София, да си напазаруват, и по много от магазините са вдигнали оборота”, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Една хубава екскурзия до София - да видят как съм я направил. Да видят метро на живо, защото никога не са го виждали, да видят градинките, да видят естакадите, да видят чистотата в София”, добави Борисов.

„На Станишев явно много му се иска да е събрал 20 000 души, но те са били не повече от 3000 – 5000, максимум. Возили са и деца на митинга от провинцията, доколкото разбрах. Явно това са им всички симпатизанти”, коментира премиерът.