След усилията на БСП да запази властта и кабинета тя е достигнала електоралния си максимум. В същото време ГЕРБ си върна част от избирателите, а Реформаторският блок задържа потенциала от старта си. Такова тълкувание на оповестеното вчера проучване даде социологът Геновева Петрова, което е и изп.директор на „Алфа Рисърч”.

Мнозинството от гражданите действително искат нови избори и тези 76% са 1 към 1 в подкрепа на избори заедно с европейските догодина и за вот възможно най-скоро.

По думите й допитване се прави регулярно и се финансира от самата компания. Петрова обясни, че в изследването не присъства политическия проект на Николай Бареков, чиято подкрепа беше оценена на 3 на сто от друга агенция, защото още не е факт. „Когато се заяви и бъде представен ще го измерваме. Най-чистото измерване е когато новите проекти се случат, преди това те са хипотези и предположения”, обясни социологът.

Ние мерим Реформаторският блок откакто са се заявили като обединение. Петрова посочи разминаванията в резултатите с думите, че при тях има ясна тенденция от лятото насам - след затихването на протестите настъпи политизация сред хората в полза на големите партии.
По темата за вота при националистичните формации стана ясно, че еднозначен отговор няма. Според социолога избирателите имат способността бързо да се мобилизират. В момента обаче НФСБ има по-добри шансове за влизане в парламента.

Голяма част от хората се притесняват от притока на сирийци в страната, посочи Петрова, но по-детайлно проучване по темата няма. „Ние нямаме опит с бежански вълни, факт е че се притесняват за сигурността си. Това е така най-вече заради липсата на информация - хората не са запознати с проблемите и нуждите им. Друг фактор е, че държавните институции, които имат отношение по проблема не се вижда какво правят и как се справят с казуса”, добави тя.

Въпреки липсата на детайлно сондиране на общественото мнение, едно от опасенията е, че сирийците ще бъдат твърде толерирани в държавата, както например са етническите малцинства в държавата. Друго притеснение е, че те си позволяват да протестират срещу условията за живот в центровете за настаняване.