До края на седмицата червените депутати в парламента ще решат дали да подкрепят искането на колегите си от ДПС за внасяне на искане в Конституционния съд за отмяна на мораториума за продажба на земя.

Лидерът на ДПС уточни, че не е поставял ултиматум за подкрепа към колегите си от левицата и не е определял срокове, но решението не трябвало да се бави. До момента няма решение на парламентарната група на Коалиция за България, защото Сергей Станишев е в чужбина. Ако 36- те подписа на ДПС бъдат подкрепени от БСП, искането до Конституционния съд ще бъде внесено още в сряда. Имало обаче и втори вариант.

„Аз ще напиша едно типово писмо до 5 органа на държавното управление, които имат право да се обърнат до Конституционния съд - това са МС и тримата големи от съдебната власт- главния прокурор, председателят на ВКС и председателят на ВАС”, поясни Лютв иМестан.

„Сутринта получихме искането, подготвено от групата на ДПС до КС и в най-скоро време ще го разгледаме, така че ще ви уведомим за действията по същество”, заяви Янаки Стоилов от БСП.

Когато на 22 октомври изненадващо парламентът удължи мораториума за продажбата на земя на чужденци до 2020 година, народните представители са имали предвид граждани на страни извън Европейския съюз. Това тълкувание направи пък вицепремиерът Зинаида Златанова.