БСП ще внася в комисията за корупция по високите етажи на властта три сигнала срещу ГЕРБ. Това съобщи депутатът Мая Манолова пред журналисти.

Първият сигнал е за цената за строителството на автомагистрала "Люлин". "Ние твърдим, че с минимум 38 млн. евро неправомерно и с чист корупционен елемент е увеличена цената на АМ "Люлин". Имаме изключително много сигнали, че през периода на завършване на магистрала е липсвал контрол по изпълнението на проекта и са слагани всякакви материали, които ще доведат до протичането на голяма част от естакадите. Това е една от големите хапки на ГЕРБ, която ние искаме да бъде разследвана", каза зам.-министърът на регионалното развитие в кабинета на Тройната коалиция и настоящ депутат от левицата Димчо Михалевски.

Вторият сигнал е за самоуправство на първия министър на транспорта от ГЕРБ - Александър Цветков. Той е за изграждане на терминал в Драгоман. Проектът е направен през 2004 г., но спрян заради това, че липсва необходимост от неговото изграждане.

"Въпреки всичко, през 2010 г. Александър Цветков взе еднолично решение за изграждането на този терминал", каза социалистът Румен Такоров. "За две години няма и нито едно превозно средство, което да е преминало през терминала, защото БДЖ не е подсигурило необходимите вагони за тази дестинация", добави той.

Третият сигнал е за предполагаем конфликт на интереси на депутата от ГЕРБ Вяра Петрова, каза Атанас Зафиров - областен ръководител на БСП в Бургас. Става въпрос за оказан натиск от Петрова върху регионалното бюро по труда с цел фирмата на нейния съпруг да придобие ваучери за преквалификация, обясни той.

Мая Манолова съобщи, че сигналите на БСП са вече 29, но прогнозира, че и последните ще бъдат отхвърлени за разглеждане. Въпреки това, засега левицата няма да напуска комисията, която се оглавява от Яне Янев.

"Случаите на корупция на ГЕРБ извират всеки ден и не можем да не ги огласим. Днес Яне Янев ще настоява комисията вместо да се занимава с безобразията на ГЕРБ, да започне по неясни правила разглеждане на неприетия все още доклад на Комисията "Хохегер", каза още Манолова.

По думите й такова чудо не се е случвало - една парламентарна комисия да вземе неприетия доклад на друга комисия и да започне свободни разсъждения по него.