Депутатите едва събраха кворум от втори опит в последния си пленарен ден преди президентските избори. Те се изпокараха отново и за присъствието на опозицията в залата, и за предложението на БСП за подписване на споразумение за честни избори.

От утре Народното събрание няма да заседава 11 дни заради вота.  

За пореден път от ГЕРБ порицаха опозицията - БСП и ДПС, за това, че и тази сутрин са провалили кворума в началото на пленарното заседание. Станислав Иванов определи поведението им като шизофренно, което принизява българския парламент. Тези неща са недопустими и ще доведат до понижаване още повече на рейтинга на НС, като в един момент хората изобщо няма да вярват на институциите, предупреди народният представите. Иванов обаче призна, че при първата регистрация в залата са били около 40 депутати от неговата парламентарна група, което е половината от общия им брой.

БСП влязоха в обяснителен режим и след като стана ясно, че техни евродепутати са подкрепили резолюция, която насърчава разселването на мигранти и ги определя като "мощен инструмент за устойчиво развитие". Корнелия Нинова обяви, че позицията не е съгласувана с "Позитано" и ще привикат представителите си за обяснения.

БСП предложи споразумение за честни избори на всички партии освен ГЕРБ, което обаче не се прие особено добре от останалите политически сили в НС. 

От Реформаторския блок отказаха да подкрепят инициативата, защото според тях БСП нямат моралното право да предлагат чисти и честни избори, след като техните ръце са мръсни.

Реформаторите поискаха Сметната палата да направи внезапна проверка на начина, по който се финансира кампанията на кандидата за президент, подкрепен от БСП, ген.Румен Радев, заяви секретарят на групата Димитър Делчев пред журналисти в парламента.

Искаме службите да проверят цялата кампания на БСП и да кажат има ли финансиране на тази кампания от чужди източници, от чужди държави, например от Русия, настоя той.

Делчев посочи, че според справка от публичните регистри Инициативният комитет на ген. Румен Радев е събрал около 260 хиляди лева, а за кампанията му са изхарчени много повече - 517 хиляди са похарчени за 17 медии, а за обиколки по страната - над 50 хил. лв.

Очевидно е, че кампанията на БСП се финансира от черна каса, каза Делчев. По думите му не е само една, а са 26 в различни региони.

Реформаторите призовават за внезапни проверки на кампанията - да се провери дали има даване на пари под масата срещу това да се защитават определени интереси на чужди държави.

АБВ също отказа да подпише споразумението, защото социалистите отказват да има многостранни дебати на претендентите за президентския пост, съобщи заместник-председателят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова.